NIS za N1: Strogo se pridržavamo zakona države u kojoj poslujemo

Izvor: N1

"Kompanija NIS je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji", rečeno je u NIS-u za N1.

„Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje“, dodali su u svom odgovoru.

Podsetimo, u specijalnoj operaciji Tužilaštva za organizovani kriminal, rumunska policija pretresla je prostorije NIS Petrola u Temišvaru i privela i saslušala osam zaposlenih u IT sektoru te kompanije, zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u toj zemlji. Tužilaštvo sa jedne strane prvi put pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, dok sa druge strane Nacionalna asocijacija za mineralne resurse obja[njava da je NIS radio po po zakonu.

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv četiri osobe podignuta optužnica.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je razgovarala sa direktorom NIS-a i naglasila da je njihova obaveza da se ponašaju u skladu sa zakonom.

„Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i Naftne industrije Srbije jeste da će sarađivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo, moraju da rade u skladu sa svakim zakonom. Što znači ako su u Rumuniji moraju da rade u skladu sa rumunskim zakonima, da sačekamo malo da vidimo informacije koje će u vezi svega ovoga dolaziti“, rekla je Zorana Mihajlović.