Nikezić: Radnici u Srbiji rade najviše sati za najnižu platu u Evropi

Biznis 22. jan. 202219:4525 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić upozorio je na eksploataciju radnika u Srbiji i ukazao da, iako rade više od osam sati dnevno, imaju ubedljivo najniže plate u odnosu na radnike u zemljama Evropske unije koje je analizirala statistička agencija EU Evrostat.

„U analizi 31 evropske zemlje utvrđeno je da su radnici u Srbiji u trećem kvartalu 2021. na poslu proveli najviše vremena – čak 43,5 sata nedeljno, što je 6,4 sata više od proseka EU, 3,9 sati više nego u Hrvatskoj i Sloveniji, 8,7 sati više nego u Nemačkoj i čak 13,3 sata više nego u Holandiji“, naveo je u saopštenju Nikezić.

U oktobru je prosečna plata u Srbiji bila 21 odsto manja nego u Ruminiji, 41 odsto nego u Hrvatskoj, a za 54 odsto nego u Sloveniji.

„Naslušali smo se neistina o najvećem ekonomskom rastu i blagostanju, dok ova vlast brutalno sprovodi ideologiju siromaštva, pa su radnici u Srbiji prinuđeni da rade sve više sati za sve manje plate, i to često upravo u stranim firmama koje ova vlast otvara i subvencioniše sa skoro 200 miliona evra godišnje“, ukazao je Nikezić.

On smatra da novi zakon o radu treba da zaštititi osnovna prava radnika, ograniči prekovremeni, smenski i rad preko agencija, poveća zarade i omogući bolji život za više od 2,2 miliona zaposlenih u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar