Nikezić: Ostaćemo i bez EPS-a i bez struje

Biznis 24. avg 202211:5183 komentara
termoelektrana nikola tesla TENT
Izvor: N1

EPS je decenijama bio najveći proizvođač struje i investitor na Balkanu, a danas je najveći uvoznik i gubitaš, sa uvozom struje od 610 miliona evra i gubitkom od 420 miliona evra, za samo šest meseci ove godine, podseća potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Takvo stanje, prema njegovim rečima, potvrđuju objavljeni podaci o poslovanju u prvih šest meseci ove godine, koji pokazuju i da su ukupne obaveze porasle na preko 3 milijarde evra i da EPS neće moći da finansira iz redovnog poslovanja.

POVEZANE VESTI:

„Jesen je iza ugla, a EPS je danas u neuoporedivo lošijem stanju nego posle bombardovanja i poplava. Najgore je što prethodnih devet meseci ništa nije urađeno na povećanju kapaciteta za proizvodnju domaćeg uglja i struje, pa je jasno da će EPS narednu zimu dočekati u još lošijem stanju nego prethodnu i da će još najmanje dve godine praviti gubitak od milijardu evra godišnje“, naveo je Nikezić u pisanoj izjavi.

Dodatni problem je, prema njegovoj oceni, to što su ugalj, pelet i drva za ogrev duplo skuplji, pa sve veći broj ljudi planira da se greje na struju, što će, upozorava potpredsednik SSP-a, dodatno opteretiti energetski sistem, koji se već nalazi pred pucanjem.

„Zato insistiramo na hitnom uvođenju vanrednog stanja u sektoru energetike i imenovanju profesionalnog kriznog rukovodstva u EPS-u, jer ćemo u suprotnom ove zime ostati i bez EPS-a i bez struje“, poručio je Nikezić.

Komentari

Vaš komentar