Nikezić optužio Tabaković da toleriše samovolju banaka: Ograničite naknade

Biznis 31. avg. 202112:0614 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić optužio je Jorgovanku Tabaković, guvernera Narodne banke Srbije, da uporno toleriše samovolju banaka, omogućava im da uzmu "hleba preko pogače", umesto da, kako ističe u svom saopštenju - u skladu sa Zakonom o NBS ograniči kamate, provizije i naknade na nivo iz Evropske unije.

Nikezić je poručio guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, aludirajući na naslov njene knjige „Moji odgovori – prilog istoriji bankarstva Srbije u 21. veku“, da u istoriju jedino može ući po rekordnom rastu naknada, provizija i tarifa banaka, koje su, kako tvrdi, već drugi put ove godine drastično povećane.

Pročitajte još:

„Očigledno vam je normalno da se naknada za uplatu na račun kod druge banke poveća za 150 odsto, tarifa za održavanje računa poveća za 40 odsto, naknada za slanje SMS poruke za 33 odsto, da se 240 dinara plaća naknada za podizanje 500 dinara gotovine na bankomatu ili 400 dinara za reizdavanje PIN-a. Konačno, da li je logično da iko plaća naknadu za upit stanja na bankomatu, a danas strane banke u Srbiji čak i to naplaćuju“, ukazao je Nikezić.

Ocenio je da povećanje naknada stanovništvu nema nikakvog ekonomskog opravdanja.

„Kvalitet bankarskih usluga drastično je smanjen, pošto su banke u poslednjih deset godina smanjile broj zaposlenih za 6.500, ili 22 odsto, i filijala za 800, ili 34 odsto, dok su istom periodu udvostručile iznos kredita stanovništvu, a dobit povećale čak 30 puta“, naveo je Nikezić.

On tvrdi i da podaci Narodne banke Srbije (NBS) jasno pokazuju da su strane banke, zahvaljujući finansijskoj podršci NBS i Vlade Srbije, dodatno zaradile tokom pandemije „na muci privrede i građana“, pošto je aktiva banaka od početka pandemije povećana za čak šest milijardi evra, ili za 17 odsto, a ostvarena dobit u 2020. godini iznosila je 400 miliona evra.

Guvernerki je poručio da bankama omogućava da uzmu „hleba preko pogače“, umesto da u skladu sa Zakonom o NBS ograniči kamate, provizije i naknade na nivo iz Evropske unije.

„Zato nije slučajno što strane banke, upravo za vreme vašeg mandata, ostvaruju rekordne profite, pa su tako i asocijacije na vašu guvernersku funkciju: velika plata, plagiran doktorat, političke izjave, nepotizam, službeni stan i šofer, umesto zaštite građana od samovolje banaka“, kazao je Nikezić.

Komentari

Vaš komentar