Nikezić o Beogradu na vodi: Država da raskine ugovor i isplati arapskog partnera

Biznis 23. avg. 202114:1510 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ugovor sa stranim partnerom za Beograd na vodi treba raskinuti. Stranom partneru bila bi vraćena uložena sredstva, onih 80 miiona evra. Čak bi se Srbiji višestruko isplatilo da stranom investitoru isplati i svu buduću dobit, jer je zaista ovo za nas neisplativ projekat na način kao što se danas realizuje. Mnogo bi više i država Srbija i građani imali koristi ukoliko bi država bila vlasnik ovog projekta u koji smo uložili preko dve milijarde evra. Spremni smo i na arbitražu i na pregovore i sigurni smo da ćemo građanima Beograda vratiti ono što im je nepravedno oteto u toku prethodnih godina, kaže za N1 predsednik odbora SSP-a za privredu i finansije Dušan Nikezić.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da Stranka slobode i pravde, zbog jeftinih poltičkih poena kritikuje Beograd na vodi kao i ostale projekte. Mali je na Fejsbuku objavio da predsednik odbora SSP-a za privredu i finansije Dušan Nikezić i lider SSP Dragan Đilas konstantno unižavaju postignute rezultate aktuelene vlasti od kada su, kako je rekao, postali politička prošlost…

Pročitajte još:

„Sve je počelo pre otprilike nedelju dana kad je Beograd na vodi objavio da i pored toga što je ostvario gubitak u 2020. očekuje fenomenalan rezultat u 2021. i dobit od 25 miliona evra, što znači osam miliona evra za Republiku Srbiju. I to je potvrda da bi ukoliko se nastavi tako što oni kažu – fenomenalno, Republika Srbija svoj ulog od preko dve milijarde evra naplatila tek za – 250 godina“, kaže Dušan Nikezić.

Na to je reagovao Siniša Mali, bilo je prepiski, ali je na kraju, kako kaže Nikezić, Siniša Mali priznao da je zemljište u Beogradu na vodi – poklonjeno.

Podsetimo, Siniša Mali je rekao: „Da, poklonili smo ga svim Beograđanima i građanima Srbije. Sada konačno imaju uređeno šetalište, brojne sadržaje koji su u vreme gazde Đilasa bili nezamislivi, pošto je taj deo grada jedino privlačio pacove i žabe“.

Nikezić smatra da bi to, da nije reč o šteti većoj od dve milijarde evra – bilo smešno.

„Na žalost -nije smešno. Ne možete vi Beograđanima pokloniti nešto što je već njihovo. Možete im samo oteti privremeno kao što im je oteta železnička stanica, zemljište u Beogradu na vodi, ali na streću svi ti štetni projekti sa arapskim partnerom će biti raskinuti i ono što je oteto
Beograđanima – biće vraćeno. I Beograd na vodi, i železnička stanica, i PKB i Er Srbija“, naveo je Nikezić.

Ko je stavio potpis

On objašnjava da je reč o „toliko štetnom ugovoru da ni Vučić, ni Mali nisu hteli da stave potpis na njega“.

„Ako se sećate – Aleksandru Vučiću je navodno pozlilo na sednici glavnog odbora dan ranije pa je ovlastio Zoranu Mihajlović… A, Mali iako je bio prisutan nije želeo da ga potpiše, već je to učinio tadašnji direktor Beograda na vodi. Verujemo da postoji dovoljno dokaza da se radi o korupciji i da postoji umešanost svih aktera u koruptivne radnje i to je dovoljan razlog za raskid ugovora“, rekao je Nikezić.

Ne sme se zaboraviti, dodao je i da se sve ono što je najavljivano prilikom potpisivanja ugovora ispostavilo kao – netačno.

„Sećate se da je Aleksandar Vučić rekao: ‘Nađite mi investitora od tri milijarde evra i raspišite konkurs’. E, pa taj investitor nije uložio ni 3,5 milijarde evra koje je najavio, niti jednu milijardu, niti 100 miliona, već samo 80 miliona evra. Pri tome je poslednja uplata bila još pre pet godina što znači da daljih uplata neće ni biti“, tvrdi Nikezić.

Još tada je, navodi, rečeno da Republika Srbija neće izdvojiti ni dinar za realizaciju projekta.

„Pa se ispostavilo da smo infrastrukturu platili 587 miliona evra i raščišćavanje terena 170 miliona evra. Rečeno da će samo od naknada za građevinsko zemljište Beograd prihodovati 450 miliona evra. Ali, gle čuda – u ugovoru stoji klauzula da ne mora da se plati naknada. I ona se ne plaća  i po tom osnovu sada postoji dug od 100 miliona evra“, navodi Nikezić.

Beograd na vodi se, objašnjava Nikezić – zida sam od sebe.

Šta je najveća vrednost

„Najveća vrednost Beograda na vodi je upravo to zemljište. Kada imate monopol nad najatraktivnijim građevinskim zemljištem, nemate problem da prodate sve što je izgrađeno na njemu. Zato ne treba da čudi da kvadrat u Beogradu na vodi dostiže i i 9.800 evra. Ne postoji takvo zemljište bilo gde u Beogradu, ne postoji takav projekat da je država poklonila strancu najatraktivnije zemljište koje postoji bilo gde u Evropi“, tvrdi Nikezić.

Danas, kaže, imamo situaciju da je Srbije uložila preko dve milijarde evra u projekat i ima samo 32 odsto vlasništva, dok je strani partner sa uloženih 80 miliona evra ima pravo upravljanja i većinsko vlasništvo u preduzeću od 68 odsto. Zato je, ističe, ovo „jedan od najštetnijih projekata koji je zaključen u istoriji Srbije“.

On navodi da su postojali planovi da se rasčisti savski amfiteatar -“ i za taj deo priliči da imamo zelene površine, sportske objekte, javne objekte, a ne  predimenzionirano naselje koje narušava izgled centra grada“.

„Srbija je mogla samostalno da realizuje projekat Beograda na vodi ili, verujem, mnogo kvalitetniji projekat sa objektima javne namene i komercijalnim sadržajima koji ne bi bili spratnosti više od dva, što je svojevremeno najavljivao Dragan Đilas i mnogo bi više zaradila nego u ovakvoj varijanti sa arapskim partnerom“, smatra Nikezić.

Komentari

Vaš komentar