Nikezić: Da li su svesni da u jednom danu bez posla ostaje 1.200 radnika?

Biznis 29. jul. 202116:019 komentara
Podeli:
Geox, Vranje
Izvor: N1

Predsednik resornog odbora Stranke slobode i pravde za privredu i finansije Dušan Nikezić ukazao je danas u saopštenju da je odlazak Geoksa očekivani rezultat desetogodišnje politike siromaštva, kojom subvencionišemo strane investitore, zainteresovane isključivo za jeftinu radnu snagu.

Prema njegovoj oceni, kolilko vlasti nije stalo do radnih mesta najbolje se vidi po tome što je Ana Brnabić pre samo četiri dana izjavila da nema informaciju da Geoks ide iz Vranja, dok je Aleksandar Vučić u sredu uveče rekao da već dva meseca zna da Geoks zatvara fabriku i otpušta sve radnike.

Pročitajte još:

„Da li su svesni da u jednom danu bez posla ostaje 1.200 radnika, što je šest odsto ukupno zaposlenih u Vranju, gradu u kome je prosečna plata već 17 odsto niža od republičkog proseka“, upitao je Nikezić.

On podseća da „svake godine preko 100 miliona evra dajemo strancima koji ne donose nove tehnologije, ne ulažu u Srbiju, ne poštuju naše zakone, zagađuju našu prirodu, a radnicima isplaćaju platu koja je manja od minimalne potrošačke korpe“.

Umesto da štitimo prava naših radnika, 2014. smo izmenili Zakon o radu kako bi tim strancima omogućili da angažuju radnike na lizing, da ih teraju da rade u pelenama, vikendom i u smenama od po 12 sati, ukazao je Nikezić.

Prema njegovom stavu, razvoj zemlje ne mogu i neće doneti Geoks, i njima slični investitori, već su potrebne hiljade malih domaćih investicija koje koriste domaće resurse, domaće sirovine, repromaterijal i radnike i tako kapilarno pokreću i novi ciklus rasta.

„Očigledno je da ova vlast nema ni para, ni vremena za domaće investicije, pa će većina radnika Geoksa, kao i stotine hiljada njihovih kolega, posao morati da traži izvan Srbije“, zaključio je Nikezić.

Komentari

Vaš komentar