Nevladine organizacije traže da bude poništen ugovor o izgradnji Prokopa

Biznis 05. feb 202112:12
Izvor: N1

Кoalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija uputili su Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ništavosti ugovora o izgradnji beogradske železničke stanice "Prokop", parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja, saopšteno je danas.

„Ovaj ugovor, zaključen između Republičke direkcije za imovinu i kompanije Railway City Beograd, protivan je propisima i kao takav mora biti poništen nakon odgovarajuće pravne procedure“, navodi se u saopštenju Koalicije i TS.

Ukazano je da je Republička direkcija za imovinu za realizaciju tog projekta imala pravnu mogućnost da sprovede ili objedinjeni postupak javno-privatnog partnerstva, ukoliko su za to ispunjeni uslovi, ili više odvojenih postupaka koji su uređeni zakonima Srbije – jedan za ugovaranje radova izgradnje železničke stanice i drugi za prodaju građevinskog zemljišta za izgradnju komercijalnih objekata.

Umesto toga, kako su istakle nevladine organizacije, Republička direkcija za imovinu se opredelila za to da sprovede postupak koji, po njihovoj oceni, nije uređen nijednim pravnim aktom i koji ne obezbeđuje odgovarajući nivo transparentnosti, precizne kriterijume za odabir najpovoljnije ponude i mogućnost zaštite prava zainteresovanih partnera.

„Postupak koji u srpskom zakonodavstvu jednstavno ne postoji i nije moguć. Na ovu nezakonitost su propustili da ukažu predstavnici Vlade, Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda, Državnog pravobranilaštva i dva preduzeća u državnom vlasništvu, čiji su članovi učestvovali u postupku“, smatraju Koalicija i TS.

Komentari

Vaš komentar