Nestašice šećera, a uzrok – panika koju širi državni vrh ili najave poskupljenja

Biznis 24. maj. 202219:0625 komentara
Podeli:

Dan nakon što je ministarka za trgovinu Tatjana Matić poručila da je "tržište hrane stabilno" i da je "snabdevenost dobra" reporteri N1 u više marketa su se uverili u ono o čemu se priča već nekoliko dana - belog šećera u pakovanju od kilogram na rafovima prodavnica nema. Šta bi mogao da bude uzrok nestašice - da li panika koji širi državni vrh ili najave poskupljenja?

Nema ga u Novom Sadu, nema ga u Beogradu, u Nišu ga ima, pa nema – o nestašici običnog belog šećera u pakovanju od kilogram govori se danima, sada je već očigledna.

„Otiš’o šećer“

N1: Šta mislite, zbog čega?

„Pa zbog čega, podignu cenu, prave veštačko da nema. Šta kašt’e na to?“

N1: Je l’ vas plaši to? Hoćete da pravite zalihe?

„Ne. Ne plaši me, kolko ima – ima“

N1: Jeste primetili da je nestašica šećera u prodavnicama?

„Nisam. Ima ga svega, brate kako, ja ne znam ko to raznosi glas da nema, u svakoj prodavnici ja vidim šećera ima“

„Čuli smo. Samo smo čuli, tražili i kupovali nismo, pa ne znamo“

N1: To znači da ne nameravate da pravite zalihe?

„Ništa. Ni slatko, ni kolač, ni palačinke… Na dijeti smo, leto dolazi, tako da nam odgovara trenutna situacija“

POVEZANE VESTI

Šalu na stranu – šećera, onog od kile nema, i tako je u celoj zemlji: ima žutog, u prahu i u kockama, pa i onog u velikim pakovanjima. Zbog čega su rafovi rezervisani za ovu namirnicu, u standardnom pakovanju, prazni, ukoliko je, kako uveravaju i nadležni i proizvođači, tržište stabilno, a isporuke redovne?

„Imamo dva faktora pre svega – raste cena troškova proizvodnje jednostavno, a sa druge strane imamo i porast tražnje na tržištu. Proizvodnja šećerne repe je komplikovanija u odnosu na proizvodnju pšenice, kukuruza, soje, jer je značajno veći korisnik energenata. Iz toga razloga, kao što smo rekli, rastu i troškovi proizvodnje. Sa druge strane, imate potražnju na tržištu koja je sada veća, jer kreće sezona pravljenja za kućne potrebe, pre svega sokova, džemova i tako dalje“, objašnjava Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Potražnja je povećana i zbog panike, onih potrošača koji još nisu zaboravili nestašice devedesetih, smatra agroekonomista Milan Prostran.

„Neko je očigledno u javnosti izazvao veštački nestašicu, što je za naš narod koji je prošao kroz razne nestašice i kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, dodatno uznemirio. Mi šećera imamo. Očigledno je bilo nekom u interesu da pusti tu informaciju da šećera ili nema ili su se ispraznile prodavnice“, navodi Prostran.

Izvor : N1

Da šećera ima, potvrđuju i proizvođači, problem je, kažu cena – aktuelna je oko 86 dinara za kilogram, dok je realna, tvrde, 110 dinara bez PDV-a.

Podsetimo, šećer je jedna od namirnica čija cena je od novembra prošle godine ograničena uredbom Vlade.

Komentari

Vaš komentar