Nemačka želi gas iz Senegala

Biznis 22. maj. 202221:4218 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Ngouda Dione

Nemačka nastoji da pokrene energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Šolc u nedelju tokom svog prvog putovanja u Afriku.

Šolc je svoju trodnevnu posetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja poseduje milijarde kubika zaliha gasa i očekuje se da postane veliki proizvođač u tom području.

Nemačka nastoji da umanji zavisnost od ruskog gasa zbog agresije na Ukrajinu. Šolc je rekao da su započeti razgovori sa senegalskim vlastima o vađenju i obradi prirodnoga gasa.

„To je pitanje kojim se vredi ozbiljno pozabaviti“, rekao je Šolc na konferenciji za medije sa senegalskim predsednikom Makijem Salom i dodao da je obema državama u interesu da razgovori napreduju.

Kancelar je kazao da je Nemačka zainteresovana i za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sal je kazao da je Senegal spreman da radi na snabdevanju evropskoga tržišta tečnim zemnim gasom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona sledeće godine, a 10 miliona tona do 2030.

Što se tiče istraživanja gasa, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je rekao da će uzeti sve u obzir, i da je "voljan da sarađuje s Nemačkom u ovom kontekstu".

Afrika i rat u Ukrajini

Nemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsedava Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Nemačkoj u junu. Obe afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsedavajući Afričkom unijom, Sal je rekao da mnoge afričke zemlje nisu želele da biraju stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

"Vrlo je jasno - želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu... to je stav Afrike", rekao je Sal.

On je najavio da će posetiti Moskvu i Kijev narednih nedelja.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, prouzrokovao je prekide u snabdevanju zbog čega je porasla cena hrane i energije u Africi.

"Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Šolcu zbog uticaja rata", rekao je Sal i zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posledice koje Afrika trpi.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar