Nemačka vlada razmatra uvođenje posebnog poreza na gas

Biznis 02. jul 202222:1819 komentara
Podeli:
Izvor: BARBARA GINDL / APA / AFP

Nemačka vlada razmatra uvođenje posebnog poreza kojim bi mogla da rasporedi rastuće troškove gasa između kupaca i kompanija, kao i da spasi kompaniju Uniper, najvećeg uvoznika koji zavisi od ruskog gasa.

Predlog za uvođenje posebnog poreza na cenu gasa dolazi usred sve češćih upozorenja da bi Rusija mogla iskoristiti rutinsko održavanje gasovoda Severni tok 1 – koje je planirano od 11. jula i obično podrazumeva kratak prekid isporuka – kao izgovor za prekid isporuke gasa Nemačkoj i Evropi na duži period.

Takav scenario bi Nemačku, koja oko jedne trećina gasa uvozi iz Rusije, doveo u ozbiljne ekonomske probleme, a Moskvi omogućio da kazni Berlin zbog podrške Ukrajini i zapadnim sankcijama, piše Politiko.

Predsednik nemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler upozorio je danas na rizik da održavanje gasovoda postane „dugotrajnije političko održavanje“, o čemu je ranije govorio ministar ekonomije i klime Robert Habek rekavši da je moguća „potpuna blokada“ ruskog gasa.

Habekovo ministarstvo priprema nacrt uredbe koja bi vladi omogućila ravnomerno raspoređivanje troškova gasa primenom taksi.

Pozadina je da samo određeni uvoznici, poput Unipera iz Dizeldorfa, snažno zavise od ruskog gasa i sada se suočavaju sa naglim povećanjem troškova, jer u poslednjem trenutku moraju da nadoknade smanjene isporuke skupim kupovinama na globalnom tržištu.

Predviđeni sistem bi nastojao da uravnoteži ove rastuće cene tako što će naterati sve privatne potrošače i kompanije da plaćaju više posebne takse, bez obzira da li koriste gas koji dolazi iz Rusije ili od drugih dobavljača, poput Norveške.

Do sada su propisi o zaštiti potrošača zabranjivali uvoznicima da uvećane troškove nabavke gasa prelivaju na krajnje potrošače. Ali, to znači da Uniper, najveći nemački uvoznik gasa, reskira ekstremne finansijske probleme ili čak bankrot usled cenovnog poremećaja na globalnom tržištu.

Uredba bi iduće sedmice trebalo da se nađe pred parlamentom, a glasanje se očekuje pre letnje pauze.

Nemačka je, sličnim porezom, između potrošača i kompanija raspodelila troškove prelaska na obnovljive izvore energije.

Komentari

Vaš komentar