Nema više šetnje od šaltera do šaltera, sada jednim klikom do svih informacija

Biznis 13. jun. 202119:38 > 19:455 komentara
Podeli:

Privrednici u Srbiji suočavaju se sa brojnim preprekama koje često nisu vidljive ili jasne. Dobijanje dozvola može da traje dugo, ali i ono što prethodi dobijanju konačnog rešenja je komplikovan proces za nekoga ko se prvi put susreće sa državnom administracijom. Registar administrativnih postupaka nudi informacije o svim postupcima gde zainteresovani mogu preko interneta, uz nekoliko klikova, da pronađu ono što im je potrebno.

Šetnje od šaltera do šaltera, jedan, drugi, treći papir. Teško da postoji građanin ili privrednik koji nije bio u takvoj situaciji. Sada će sve informacije biti na jednom mestu, a sve preko Portala Registra administrativnih postupaka, objašnjava Ninoslav Kekić iz Republičkog sekretarijata za javne politike.

Povezane vesti

„Želimo da poreskom obvezniku, odnosno privredniku Republike Srbije, učinimo sve informacije o njegovim pravima, njegovim obavezama lako dostupnim, da na jedan do tri klika on dobije sve informacije, da ne provodi vreme pred šalterima, da ne ide da se informiše na određenim šalterima, da ne mora da okrene nekoliko brojeva telefona da bi dobio određenu informaciju, nego jednostavno otišao je na Portal, ukucao je nekoliko slova, ukoliko bira po ključnoj reči i samim tim je došao do onoga što mu je potrebno“, kaže Kekić, koji je pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

Sa Registrom administrativnih postupaka ste uvek prvi pred šalterom, bez obzira na vreme kada ste po informaciju došli. Od 2.600 postupaka ukupno, sada je dostupno oko 1.600, dok će preostali biti dostupni u fazama. Privrednici od nove usluge imaju svoja očekivanja.

„Ono što ja eventualno očekujem od ovog Portala je i, pored te transparentnosti, i ta neka obaveza da određenu stvar dobijem u određenom roku. Da se ne dešava da nam kažu to će trajati dva meseca ili dođite tad pa dođemo i nije gotovo itd. Dakle, ja zamišljam da ćemo moći da podnesemo zahtev za određenu potvrdu ili papir i da ćemo dobiti i neku garanciju u kom roku nam stiže određeni papir. To je jako važno jer smo i mi vrlo često ograničeni rokovima kada apliciramo za razne stvari za šta nam te potvrde u stvari i trebaju, i bitna nam je ta brzina odnosno ušteda vremena“, poručuje Marija Ivanković Jurišić, privrednica iz „Marija handmade..

Kekić poziva privrednike i građane da ih kontaktiraju ukoliko primete da na Portalu nema nekih podataka i šta je to što nedostaje.

„Težićemo da i u roku od 24 časa, iako su rokovi tri dana, da pružimo odgovor da li se taj postupak očekuje u narednom mesecu ili taj postupak jednostavno je propustio organ koji je zadužen za taj postupak da popiše i da u nekom što kraćem roku da ga učini dostupnim i da te informacije budu tačne. Nikako nemojte odustajati od toga da date predlog kako bi možda bilo lakše da se pretražuju određene stvari, kako bi možda bilo jednostavnije da se objasne određene stvari za određeni postupak jer ovo je naš zajednički zadatak, ovo je Portal za privrednike kao korisnike i u budućnosti za građane kao korisnike a javnoj upravi je cilj da bude u službi svojih građana“, kaže Kekić.

Pokretanje Portala Registra administrativnih postupaka samo je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Komentari

Vaš komentar