Nema kupaca za Geneks kulu, stanari podneli krivičnu prijavu

Biznis 23. maj. 202212:21 > 14:1716 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Javno nadmetanje za Geneks kulu danas je proglašeno neuspelim, pošto do isteka roka niko nije uplatio depozit niti predao banakarsku garanciju, ali su predstavnici stanara uručili krivičnu prijavu Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika zbog, kako su naveli, pokušaja prodaje tuđe imovine.

Geneks kula na Novom Beogradu ponuđena je na javnom nadmetanju po početnoj ceni od 2,09 milijardi dinara, a potenacijalni kupci mogli su da budu samo oni koji uplate depozit u iznosu od 834,68 miliona dinara ili dostave garanciju, što se nije desilo.

Pročitajte još:

Upravnik stambenog dela kule Geneks Božidar Stavrić optužio je, međutim, Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika da prodaje tuđu imovinu, a članovima komisije uručio primerak krivične prijave, koja se odnosi na spornih 146 kvadrata „galerije“ na krovu Geneks kule, 200 kvadrata pasarele i na prostor garaže i skloništa, koji ukupno ima oko 9.000 kvadrata.

Krivičnom prijavom, prema njegovim rečima, obuhvaćen je i stečajni upravnik „Generalexporta“ (Geneksa) Budimir Mrdović kao i Katastar.

Stavrić je naveo da se kompanija Geneks u stečaju neosnovano uknjižila na parceli koja je parking u zajedničkom vlasništvu, dok je u katastru odbijen pokušaj da se Geneks uknjiži na pasareli između dva krila Geneks kule.

Stečajnog upravnika Mrdovića optužio da je omogućio svom sinu da se uknjiži na „galeriji“, prostoru na krovu Geneks kule, ali da je katastar odbio i taj pokušaj uknjiženja.

„Podneli smo jednu krivičnu prijavu za smetanje poseda, kao i tužbu za smetanje poseda, a obraćali smo se i ministru policije (Aleksandru) Vulinu da protivpožarna inspekcija izađe na teren, pošto je pasarela i protivpožarni put, i tek posle 10 dana dobili smo (od stečajne uprave) ključ od pasarele“, naveo je Stavrić.

Dodao je da su ukupno podigli dve tužbe i dve krivične prijave pokušavajući da zaštite imovinu stambenog dela Geneks kule od stečajne uprave „Geneksa“.

Neuspelom javnom nadmetanju prisustovali su i predstavnici bivših radnika „Geneksa“, a jedna od njih Zorica Sekuloski, rekla je da se radi o ukupno 6.000 bivših zaposlenih koji su, umesto prava na besplatne akcije, dobili pravo na naknadu u iznosu od 200 evra po godini staža, koja im ni 13 godina posle dobijanja izvršnog rešenja u procesu restrukturiranja i prodaje nije isplaćena.

Sekuloski je podsetila da je u međuvremenu prodata izuzetno vredna imovina, uključujući i nekadašnji hotel Interkontinental u Beogradu (danas Crown Plaza), kao i hotel na Kopaoniku, ali da se radnici ne isplaćuju zato što sud čeka da se okonča prodaja sve imovine „Geneksa“.

„Mnogo naših kolega duguje za Infostan, za struju. Pitamo sada – da li radnici mogu da kompenzuju dugove za komunalije sa državom, a ne da nam prete izvršitelji“, poručila je Sekuloski.

Ona je ocenila i da je na delu umanjenje vrednosti imovine „Geneksa“ u medijima i navela da su netačni navodi o oronulosti zrade i pokvarenim liftovima.

„Prostor u Geneks kuli se izdaje, a zaposleni u tim firmama svakoga dana idu do svojih radnih mesta tim ‘pokvarenim’ liftovima“, rekla je Sekuloski i konstatovala da je tužno da se nekadašnji svetski gigant gasi na tako „ništavan način“.

Poslovna zgrada nekadašnjeg preduzeća „Generalexport“, poznatog i kao „Geneks“, smatra se jednim od simbola Beograda, a na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora površine blizu 15.000 kvadratnih metara, uključujući i dve celine sporne za stanare stambenog dela Geneks kule, odnosno prostor od 27. sprata do krova, kao i garažni deo zgrade od oko 9.000 kvadrata.

Komentari

Vaš komentar