Nedimović: Sporazum sa Iranom u oblasti zaštite bilja važan za obe zemlje

Biznis 26. jan 202112:37
Izvor: N1

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je sporazum Srbije sa Iranom u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina važan za poboljšanje trgovinske razmene dve zemlje.

Obrazlažući u Skupštini Srbije predloge nekoliko medunarodnih sporazuma, on je rekao da će sporazum sa Iranom omogućiti uspostavljanje kontrolnih tela koje će davati saglasnost da jedna roba može ići sa jedne strane na drugu i obrnuto.Nedimović je istakao da Iran kao zemlja od 80 miliona stanovnika ima svoje potrebe kada je reč o poljoprivredi, a da je sektor hrane izuzet iz sankcija pa tu postoji prostor za trgovinu.

„Siguran sam da će na osnovu zahteva privrednih subjekata Irana naše semenske kuće imati mnogo posla i obezbediti jedno novo tržište , a nemojte da zaboravite da već izvozimo ; seme u preko 80 zemalja u svetu“, rekao je ministar poljoprivrede.

Kada je reč o sporazumu sa Luksemburgom o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, Nedimović je rekao da će koristiti svim državnim organima najčešće za otkrivanje krivičnih dela.

Nedimović je istakao da je Srbija u 2020. godini imala najmanji pad BDP-a u čitavoj Evropi, ali da bez uskladjivanja Medjunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe ne može da ostvari svoj puni kapacitet.

„Ko ostane mimo ovoga, ko ne bude prihvatio tu zajedničku nomenklaturu i pravila koja tu postoje, može da ‘igra neko vreme’, a posle toga više nema“, rekao je Nedimović i pozvao poslanike da glasaju za predložene medjunarodne sporazume.

Komentari

Vaš komentar