Nedimović: Poljoprivrednicima dostupni krediti za đubrivo sa nula odsto kamate

Biznis 24. jan. 202213:2314 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Poljoprivrednicima u Srbiji su, prema rečima ministra Branislava Nedimovića, od danas dostupni krediti za nabavku mineralnih đubriva sa nula odsto kamate. Rok otplate ovih beskamatnih kredita je, kako je najavio ministar poljoprivrede - tri godine, uz grejs period do godinu dana, pri čemu se, kako kaže, odobravaju "bez hipoteke, bez papirologije i tokom jednog dana".

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, rekao da je sa „devet, deset banaka postignut dogovor o kreditima za nabavku đubriva“.

Pročitajte još:

Država će, kako je istakao, finansirati kompletnu kamatu.

„Tako, ako tona đubriva košta 920, 930 evra, kada uzmete kredit to đubrivo možete da kupite za 850 evra, jer država oslobađanjem od kamate spušta cenu za 70, 80 evra po toni“, precizirao je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, druga mera pomoći poljoprivrednim proizvođačima je i ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih država gde ovih đubriva ima dovoljno.

On je naveo da je pre tri, četiri dana cena uree po toni bila 620-630 tona u Kostanci na Crnom moru i baltičkim lukama.

To će se za nekoliko dana odraziti, kaže, i na cene u Srbiji.

Podsetimo, poljoprivrednici ukazuju da visoke cene đubriva, koje je u odnosu na prošlu godinu poskupelo za čak sto odsto – ugrožavaju proizvodnju.

Nedimović je istakao da na domaćem tržištu ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice i najavio da će naredne nedelje stići još 70.000 tona uree,“ tako da ćemo imati i za kukuruz“.

Cena proizvodnje pšenice je, kako je naveo ministar poljoprivrede, povećana za 50 do 56 procenata u odnosu na prošlu godinu, ali je, ističe – cena pšenice na berzi povećana za 90 odsto.

Cene osnovnih namirnica i dalje zamrznute?

Branislav Nedimović istakao je i da radna grupa Vlade razmatra produžetak važenja Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

Postojeća uredba važi do 10. februara, podsetio je ministar dodavši da se razmatra da se ona produži za još jedan vremenski period.

Komentari

Vaš komentar