Nedimović: Obezbeđeno 400.000 tona veštačkog đubriva

Biznis 25. jan 202217:09 > 17:0911 komentara
Izvor: Pixabay

Obezbeđeno je đubrivo za predstojeću setvu i u naredne tri nedelje biće dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uree će, navodi se, biti dovoljno i potpuno su skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu.

Pročitajte još:

Nedimović je izjavio i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

„Uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva“, navodi se u saopštenju.

Povodom rasta cene inputa u ratarskoj proizvodnji, Nedimović je najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom).

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, ministar je istakao da je važna činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, „što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika“.

Pored toga najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakave vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

U narednih mesec dana, prema rečima Nedimovića, očekuje se stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.

Komentari

Vaš komentar