Nedimović najavio novi način obračuna doprinosa za PIO za poljoprivrednike

Biznis 16. sep 202113:2910 komentara
traktor, poljoprivrednik
Izvor: Shutterstock

Nova zakonska rešenja koja su u pripremi u oblasti penzijskog osiguranja poljoprivrednika "napraviće revoluciju", najavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Govoreći o poljoprivrednim penzijama i velikom dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje, on je rekao da se radi na rešavanju ovog problema i ocenio da će novi pravni okvir definisati drugačiji sistem uplate doprinosa koji će biti u skladu sa ekonomskom snagom gazdinstva, piše portal eKapija.

Pročitajte još:

„Ne mogu se plaćati isti iznosi za penzijske doprinose ako imate dva hektara ili 200 hektara. Ukoliko budu želeli, poljoprivrednici će moći da uplaćuju i više, ali minimum koji će plaćati, ako žele penziju će biti pravedan i proračunat tako da ima smisla i ne poručuje mladima da izbegavaju obaveze“, rekao je Nedimović u intervjuu za dnevni list Kurir, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Republike Srbije.

Govoreći o stanju u poljoprivredi usled uticaja vremenskih nepogoda, Nedimović je rekao da je suša uzela danak te da je umanjenje prinosa neminovno, ali da možemo očekivati proizvodne rezultate koji su na nivou desetogodišnjih prosečnih prinosa.

Navodeći situaciju sa konkretnim kulturama on je istakao da će se rod kukuruza kretati od šest do sedam tona po hektaru, što je ocenio kao zadovoljavajuće.

„Prinos soje će biti ispod višegodišnjeg proseka, tj. oko dve tone po hektaru, a kod suncokreta rezultati žetve koja je počela krajem avgusta, ukazuju na veoma veliki raspon u prinosima, koji se kreću od 1,8 do 3,6 tona po hektaru“, rekao je Nedimović.

Kada je reč o zahtevima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, naveo je da je do sada odobreno više od 725 zahteva, vrednih skoro 65 miliona evra i da je samo na poslednji javni poziv stiglo još 126 zahteva.

Komentari

Vaš komentar