NBS: Pozitivna ocena MMF-a, privreda Srbije dobro prošla kroz pandemiju

Biznis 22. mar 202216:242 komentara
Podeli:
Narodna banka Srbije, Banka, Srbija, zgrada,
Izvor: Shutterstock

Srpska privreda dobro je prošla kroz pandemiju koronavirusa, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru drugog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Misija MMF-a konstatovala je da se, nakon blagog smanjenja u 2020. godini, realni bruto domaći proizvod u 2021. godini snažno oporavio, beležeći rast od 7,4 odsto i približavajući se svom pretpandemijskom trendu, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još:

Tokom sastanaka misija MMF-a je ocenila i da je Srbija pokazala da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama.

„Srbija je svoje mehanizme odbrane gradila na vreme, o čemu svedoče i visoke devizne rezerve i geografska i projektna rasprostranjenost investicija, što nam sada omogućava da bolje upravljamo krizom“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Misija je konstatovala da će veliki ekonomski šok, koji utiče na globalne ekonomske izglede, a posebno na Evropu, time i na Srbiju, ostaviti trag na ekonomski oporavak svih zemalja kroz poremećaje u lancima snabdevanja, veće svetske cene robe, efekte na globalne finansijske uslove, poverenje i niži rast trgovinskih partnera.

Inflacija je podstaknuta rastućim cenama hrane i svetskim cenama energenata, dok je bazna inflacija u Srbiji ostala znatno niža.

Misija MMF-a je konstatovala da je u Srbiji i u aktuelnim uslovima kurs dinara ostao stabilan i da je očuvana stabilnost finansijskog sektora. ;

„Važan faktor stabilnosti u Srbiji, što i ova kriza pokazuje, jeste stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Ni tokom prethodnih mesec dana, kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa“, rekla je Tabaković.

Takođe, misija MMF-a je konstatovala da je bankarski sistem u Srbiji dobro kapitalizovan i likvidan.

Pohvaljen je brzi odgovor NBS, kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, što je bilo, kako je navedeno, ključno za očuvanje finansijske stabilnosti.

Misija MMF-a je zaključila da je NBS blagovremeno reagovala i u vezi sa Sberbankom Srbija i da je brzo završena transakcija kojom je Sberbanka Srbija postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti.

Ocenjeno je i da je NBS pojačano snabdevala finansijski sistem dovoljnom količinom efektivnog stranog novca kako bi se zadovoljila povećana tražnja.

Navedeno je i da je fiskalni rezultat u 2021. bio bolji od očekivanog, podstaknut oporavkom poreskih prihoda, a konstataovano je i da su vlasti u Srbiji formirale radnu grupu koja će pomagati kompanijama da prebrode poremećaje u lancima snabdevanja.

Кao prioriteti politika za naredni period navedeni se očuvanje makrofiskalne i finansijske stabilnosti, ublažavanje uticaja tekućeg eksternog šoka i nastavak reformi za očuvanje snažnog rasta i dalje povećanje njegove inkluzivnosti.

Misija MMF-a zaključila je i da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni, podržani posvećenošću vlasti strukturnim reformama.

„NBS godinama unazad održava stabilnost ne samo na deviznom već na celokupnom finansijskom tržištu i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu. U punoj koordinaciji svih politika, u Srbiji ćemo voditi računa da i u aktuelnim globalnim neizvesnostima obezbedimo maksimum povoljnih uslova poslovanja u Srbiji i da ostanemo garant stabilnosti i mira“, zaključila je Tabaković.

Komentari

Vaš komentar