NBS: Pad inflacije u drugom tromesečju, rast BDP između četiri i pet procenata

Biznis 18. feb 202214:0820 komentara
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Prognoze Narodne banke Srbije (NBS) su da će međugodišnja inflacija u Srbiji u prvom tromesečju ove godine biti oko tekućeg nivoa, odnosno oko 7,9 odsto, ali da će u drugom tromesečju početi da opada i krajem godine vratiti se u ciljani rapon od 3,5 do četiri odsto, kazala je danas guverner NS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji Mesečnog izveštaja o inflaciji kazala da ostaje procena NBS da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, kao i u narednim godinama, biti između četiri i pet procenata.

Pročitajte još:

„Inflacija je opredeljena rastom cena enegenata i hrane i to su faktori na koje mere monetarne politike imaju mali ili gotovo nikakav uticaj“, rekla je Tabaković.

Ona je istakla da se pad inflacije očekuje po osnovu procene da će biti dobra poljoprivredna sezona i da će oslabiti efekti viših troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja po raznim osnovama – svetskih cena primarnih proizvoda, zastoja u globalnim lancima snabdevanja, cena međunarodnog transporta, proizvođačkih i uvoznih cena.

Prioritet monetarne politike u narednom periodu biće održavanje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku rastu privrede, daljem rastu zaposlenosti i životnog standarda građana, jačanju izvoznog sektora kao i očuvanju investicionog ambijenta, navedneo je u februarskom izveštaju NBS o inflaciji.

Komentari

Vaš komentar