Nastavljeni radovi na gasovodu Severni tok 2 uprkos sankcijama SAD

Biznis 07. feb 202117:452 komentara
Izvor: REUTERS/Stine Jacobsen

Ruska kompanija Gasprom je objavila da su nastavljeni radovi na izgradnji gasovoda Severni tok 2, uprkos američkim sankcijama.

Radovi na izgradnji gasovoda, kojim će prirodni gas ići od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more, nastavljeni su u danskim vodama, navodi agencija Dpa.

Povezane vesti:

Treba završiti još svega 75 od 1.200 kilometara dugog gasovoda, i to u nemačkim i danskim vodama, piše briselski portal Politiko.

Nastavak izgradnje gasovoda u danskim vodama bio je najavljen za 15. januar.

Doskorašnji američki predsednik Donald Tramp uveo je 18. januara, dva dana pred istek mandata, nove sankcije na čijem su udaru svi entiteti koji omogućavaju završetak izgradnje gasovoda pružajući različite usluge ruskom brodu sa kojeg se polažu cevi u more.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije odustala od podrške gasovodu uprkos američkim sankcijama i načinu na koji se Moskva odnosi prema opozicionaru Alekseju Navaljnom, uhapšenom i osuđenom na tri i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Merkel je u petak navela da njena vlada ne povezuje odnos prema gasovodu i tenzije s Moskvom zbog Navaljnog koji se u Nemačkoj mesecima oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj. Navaljni je uhapšen neposredno po povratku iz Nemačke u Rusiju 17. januara.

Izgradnja u nemačkim vodama je trenutno zamrznuta zbog sudskog procesa, koji je pokrenula nevladina organizacija Ekološka akcija Nemačka (Deutsche umwelthilfe), osporavajući državnu dozvolu za radove.

SAD, nekoliko istočnoevropskih zemalja i ekološke grupe snažno se protive izgradnji gasovoda, dok nemačke vlasti ne odustaju od planova za taj projekat.

Vašington tvrdi da će gasovod povećati energetsku zavisnost Evrope od ruskog gasa i ugroziti evropsku energetsku bezbednost.

Moskva uzvraća, optužujući SAD da pokušavaju da promovišu prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa, navodi AP.

Novi gasovod, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ići će gotovo istom rutom kao Severni tok i prelaziće ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja, Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Njime se zaobilaze tranzitne zemlje Ukrajina, Belorusija, Poljska i druge istočnoevropske i baltičke države.

Komentari

Vaš komentar