NALED: Zakon o socijalnom preduzetništvu – jedan od najnaprednijih u Evropi

Biznis 06. feb. 202211:20
Podeli:
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj
Izvor: Promo

Zakon o socijalnom preduzetništvu, usvojen u Skupštini Srbije 4. februara, jedno je od najnaprednijih zakonskih rešenja za sektor socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za sektor u kojem posluje oko 500 preduzeća, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Glavna odlika tih preduzeća je da se osnivaju kao rezultat privatne inicijative, s ciljem da ponude održiva rešenja za razvoj zajednica, kroz socijalne inovacije, inovativne proizvode u oblasti zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, socijalnog uključivanja i drugim oblastima održivog razvoja, navodi NALED.

Povezane vesti

Cilj novog zakona je, kako ističe ta alijansa, da definiše pojam solidarne ekonomije i uslove za sticanje statusa socijalnog preduzeća, kako bi svi koji deluju u toj oblasti mogli da steknu taj status, kao preduslov da od države, opština i drugih potencijalnih finansijera dobiju finansijsku podršku u svom poslovanju, kao i da ostvare poreske olakšice i vrednovanje u javnim nabavkama.

Srbija na taj način prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju, kao osnov za koordinisano delovanje na uspostavljanju povoljnog okruženja za razvoj organizacija socijalne ekonomije na nivou EU, ocenio je izvršni direktor Smart kolektiva i član Koalicije za razvoj solidarne ekonomije alijanse NALED Neven Marinović.

Komentari

Vaš komentar