NALED: Za privlačenje donacija opštine da se okrenu crowdfunding platformama

Biznis 12. maj 202116:555 komentara
Podeli:
Izvor: NALED

U Srbiji je tokom 2020. godine u dobrotvornim akcijama donirano 65 miliona evra, dvostruko više nego godinu pre, ali vrednost donacija je i dalje niska i čini manje od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na skupu povodom završetka projekta „Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji“ rečeno je da bi neka od rešenja za podsticanje većih ulaganja privrede i gradjana u lokalni razvoj mogla da budu smanjenje troškova doniranja za privredu, razvoj onlajn platformi za grupno finansiranje (crowdfunding) i osnaživanje kapaciteta lokalnih samouprava da u saradnji sa lokalnim udruženjima mapiraju potrebe, primaju i realizuju novčane i nenovčane donacije.

Pročitajte još:

Direktorka Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji Daniela Funke istakla je da je „crowdfunding“ relativno nov za lokalne zajednice ali ne i za Srbiju, jer je kroz nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje u protekle četiri godine podržavan kao instrument alternativnog finansiranja.

„Drago nam je što zajedno sa našim partnerima možemo da podelimo iskustva koja smo stekli i prenesemo ih na lokalni nivo. Uspeh NALED-ove platforme za donacije pokrenute tokom vanrednog stanja pokazao je da grupno finansiranje ima budućnost kada je reč o finansiranju inicijativa lokalnih samouprava“, rekla je Funke.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je podrška donatora na početku pandemije bila usmerena prvenstveno na nacionalni nivo, pa je trebalo pronaći efikasan mehanizam za mapiranje potreba najugroženijih lokalnih samouprava.

„Preko naše onlajn platforme, zajedno sa našim članovima i partnerima, obezbedili smo podršku u vrednosti od 250.000 evra za 41 lokalnu samoupravu. Izmedju ostalog, isporučeno je 52 tone hrane za 11.000 domaćinstava, i sve to u roku od mesec i nešto dana“, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima pokazalo se da bi kompanije bile spremne i mnogo više da doniraju, pogotovo u hrani i drugoj robi, ali da ih u tome sprečavaju visoki troškovi PDV-a koji se plaća na donacije, kao i da takav poreski tretman praktično stimuliše privredu da uništava viškove hrane, umesto da je donira onima kojima je potrebna.

Kada je reč o poreskim podsticajima, na konferenciji je predloženo da se vrednost donacija datih lokalnim samoupravama uvek priznaje kao rashod, ukoliko je obezbedjeno namensko trošenje sredstava za opšte korisni cilj.

Najbolje ideje

Završna konferencija bila je ujedno i finale konkursa za izbor najboljih projektnih ideja za finansiranje putem crowdfunding-a, pristiglih iz svih regiona Srbije.

„Odlukom glasova publike pobedila je inicijativa JKP Komunalije iz Sremske Mitrovice koje je prezentovalo projekat razvoja reciklažnog dvorišta za nula otpada u toj opštini. Među najbolje tri plasirale su se i ideje Udruženja Srna i opštine Raška za nabavku ginekološkog stola prilagođenog osobama sa invaliditetom, kao i Udruženja građana Roma, Egipćana i Aškalija Bor za uređenje prostora za edukacije i druge aktivnosti, koje će doprineti poboljšanju uslova života za oko 4.000 Roma u Boru“, navodi se u saopštenju NALED-a.

Komentari

Vaš komentar