NALED: Unapređenje elektronske dostave dokumenata u više od 100 gradova Srbije

Biznis 18. feb. 202109:42
Podeli:
IT, kompjuter
Izvor: N1

Više od 100 gradova i opština imenovalo je administratore i šalterske službenike koji će građanima pomagati u otvaranju naloga na portalu eUprava i omogućiti da iz kuće zakažu termin za izdavanje ličnih dokumenata, plate porez na imovinu, upišu dete u vrtić ili školu ili obave neku od 500 usluga koje nudi portal, saopštio je NALED.

Kako se navodi, NALED u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, sprovodi projekat unapređenja elektronske dostave dokumenata građanima i privredi od organa javne uprave.

Deo projekta čini i inicijativa, koju je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, da se otvaranjem naloga na portalu eUprava omogući što većem delu stanovništva da postanu eGrađani i administrativne poslove obavljaju elektronski.

„Otkako je 30. decembra upućena inicijativa lokalnim samoupravama da imenuju administratore i šalterske službenike, do sada je to učinilo 106 gradova i opština, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je naveo da se sa NALED sada radi na osnaživanju kapaciteta lokalnih samouprava kako bi postale elektronski servis građana i kako bi unapredile rad u digitalnom okruženju, a posebna pažnja posvećuje se upoznavanju građana sa uslugama elektronske uprave i njihovom ohrabrivanju da te usluge više koriste.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović navela je da će građani, uz ličnu kartu, na šalteru dobiti korisničko ime i lozinku, kao i instalaciju aplikacije na mobilnom telefonu i službenici će im objasniti osnovne funkcionalnosti i način rada portala.

Pored otvaranja naloga, građani će dobiti i odštampane podatke (parametre) za svaki sledeći ulazak na Portal. Za pristup portalu koristiće tzv. dvofaktorsku autentikaciju, odnosno nakon unosa korisničkog imena i lozinke na mobilni telefon ili tablet stići će im zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu što osigurava dodatni nivo bezbednosti ličnih podataka.

Komentari

Vaš komentar