NALED pozvao poslodavce da angažuju lica iz marginalizovanih grupa

Biznis 01. apr. 202112:422 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pozvala je sve zainteresovane javne ustanove i preduzeća, privredne subjekte i udruženja gradjana u Vranju, Aleksincu, Kragujevcu, Kruševcu, Pirotu i Subotici da se prijave za učešće u programu "Zajedno za zajednicu" i kao poslodavci angažuju lica iz marginalizovanih grupa. Prijave za učešće u programu traju do 16. aprila, a sve u cilju pomoći Romima, Romkinjama i licima iz drugih marginalizovanih grupa da steknu prihode, poboljšaju ekonomski položaj i lakše prebrode izazove koje je nametnula pandemija koronavirusa.

Program implementira projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ zajedno sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja (AOC) i sprovodi u saradnji sa šest lokalnih samouprava i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Vodja tima projekta „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi GIZ Robert Bu, izjavio je da će svaka od lokalnih samouprava odnosno poslodavci na njihovoj teritoriji, imati priliku da u periodu od aprila do avgusta angažuju oko 35 lica, od jednog do četiri meseca i obezbede im mesečnu naknadu od 28.000 dinara neto za 160 sati rada.

„Cilj nam je da medju 210 radno angažovanih lica bude najmanje 60 odsto Roma, kao i 30 odsto žena, a priliku za angažovanje pored romske populacije imaju i povratnici iz zemalja EU, samohrane majke, žene žrtve nasilja, lica sa invaliditetom, nezaposleni u periodu dužem od godinu dana i druge ranjive kategorije“, naveo je Bu.

Potencijalni poslodavci će biti u obavezi da angažuju lica koja su se tokom marta prijavila na poziv NALED-a i AOC-a, a projekat će pored naknade troškova na ime isplaćenih zarada i poreza i doprinosa, poslodavcima pokriti i troškove, nabavke radne opreme, i troškove prevoza sa i na posao, dok će projekat za radno angažovana lica obezbediti dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, navedeno je u saopštenju NALED-a.

Komentari

Vaš komentar