NALED: Nove meteo-stanice obaveštavaju poljoprivrednike kada je vreme za njivu

Biznis 12. feb. 202111:24
Podeli:
Izvor: Ilustracija / Arhiva / N1

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice mogu putem najsavremenijih meteo-stanica da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima, saopštio je NALED.

Kako se navodi, nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro.

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ koji je podržao develoPPP.de program Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja, NALED i TeleGroup.

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je preko 90 odsto, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

Prvih 50 stanica postavljeno je u izabranim vojvođanskim samoupravama, a postoje ambicija i interesovanje da se projekat proširi i na druge gradove i opštine u Srbiji.

Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika.

Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava, kao i veb stranica sa pregledom podataka koje te meteo-stanice obrađuju.

Komentari

Vaš komentar