NALED: Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni preduzetništva za prošlu godinu

Biznis 11. apr 202111:474 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za prošlu godinu kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera.

U odnosu na svoju veličinu, te tri opštine su zabeležile najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju poznate pod sloganom „Startuj legalno“.

Takmičenje gradova i opština „Šampioni preduzetništva 2020“ pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ koji implementira GIZ.

Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji, navodi se u saopštenju NALED.

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević je istakao da smo prošlu godinu završili sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata, što je gotovo 16 odsto manje nego 2019. i 11,2 procenata manje od proseka u prethodnih pet godina.

Pandemija je nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome ima ne samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova, rekao je Vasiljević.

Loznica, koja je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, je tokom 2020. godine, između ostalog, oslobodila privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća i grejanja za sve korisnike usluge gradske toplane, navodi se u saopštenju NALED-a.

Krupanj, pobednik među lokalnim samoupravama srednje veličine, je svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara i za te namene iskorišćeno je 13,3 miliona dinara, od čega je 30 odsto obezbedila opština, a 70 odsto NSZ.

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata, pretežno u sektorima građevine i usluga. To je u situaciji pandemije, i u odnosu na 1.000 i nešto stanovnika – značajan rezultat, čemu su doprineli efikasna lokalna poreska administracija i odeljenje za privredu, ocenjuje NALED.

Prošle godine je posebno izazovan bio period vanrednog stanja, kada je osnovano svega 6.548 privrednih subjekata, upola nego u istom periodu prethodne godine, a najslabiji mesec bio je april, kada je osnovano svega 864 privrednih subjekata, što je 80 odsto manje nego u aprilu 2019.

Ako posmatramo samo preduzetnike, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, a samo u martu više od 10.000, na šta je najviše uticalo vanredno stanje, ali i početak primene testa samostalnosti.

Do stabilizacije u pogledu broja novoosnovanih i brisanih privrednih subjekata, kao i privremenih prekida rada preduzetnika došlo je u drugoj polovini godine što se može posmatrati kao pozitivan rezultat mera podrške privredi Vlade Srbije, kaže se u saopštenju.

Kada je reč o poreskom oslobođenju početnika u poslovanju koje je uvela Vlada Srbije uz podršku NALED-a i GIZ-a, ta olakšica je u godini izbijanja pandemije podstakla osnivanje 513 privrednih subjekata, najviše u sektorima trgovine i prerađivačke industrije. Od 2021. ta mera je fokusirana samo na privredna društva koja obavljaju inovacionu delatnost, s tim što je povećan limit za isplatu zarada osnivačima do 150.000 dinara bez obaveze plaćanja poreza i doprinosa tokom prve tri godine poslovanja, saopštio je NALED.

Komentari

Vaš komentar