Najvrednija imovina banaka u stečaju prodata gubitašu mimo znanja suda

Biznis 27. mar. 202219:22 > 19:4710 komentara
Podeli:

Kršeći Zakon o stečaju država je imovinu od 1,8 milijardi evra prodala za samo 51 milion i to gubitašu - firmi ABL Solvent, objavio je VOICE. Istraživanje Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra (VOICE) pokazalo je da je preduzeće bez ikakvih prihoda postalo najveći kupac potraživanja banaka u Srbiji, tako što mu je Agencija za osiguranje depozita, mimo znanja Privrednog suda, prodala najvredniju imovinu.

Možda se u računici materijalne štete, kad ono što vredi 1,8 milijardi, država proda za 51 milion krije logika bolje išta, nego ništa – ali zašto se to išta i ko ga je dao, krije i od zakona i od javnosti.

POVEZANE VESTI:

U okviru prodaje potraživanja banaka u stečaju, bilo je 160 hipoteka na zemljište i objekte u celoj Srbiji, koje je kupio ABL Solvent. Na 60 miliona evra bila je procenjena samo hipoteka Beobanke nad bivšom fabrikom IMT. Dakle, samo jedna od tih hipoteka vrednija je od sume za koju je ABL Solvent dobio ceo paket, otkriva VOICE.

A taj paket potraživanja osam banaka u stečaju prodala je prošlog proleća u ime države Agencija za osiguranje depozita – tako što je prekršila svoj Zakon, ukazuje novinarka VOICE-a Slađana Gluščević.

„Agencija se u tom postupku nije ni obratila Privrednom sudu u Beogradu kako bi sud u skladu sa Zakonom o stečaju doneo rešenje o konstataciji prodaje te imovine, dakle nije aminovao ceo taj proces“, ističe Gluščević.

Proces, koji je ministar finansija Siniša Mali nazvao uspešnim rešavanjem višedecenijskog problema banaka u stečaju. Tada nije naveo ni ko je kupac, niti koliko je platio te tzv. problematične kredite.

„Kada u uslovima pandemije imate konkurenciju u vidu pet obavezujućih ponuda, među kojima su i ponude svetski respektabilnih kompanija, to svedoči o izuzetno uspešno sprovedenom postupku“, rekao je Mali u aprilu prošle godine.

„Firma za specijalne namene“

slađana gluščević VOICE
Izvor : N1

A među ponudama tih svetski respektabilnih kompanija, pobedila je, kako je to VOICE istražio, firma bez javno dostupnog broja telefona, bez sajta, bez novca. ABL Solvent platila je tako što je dobila kredit od Alta i AIK Banke.

„Ta firma je prema podacima APR-a za 2020. imala gubitak od 14,4 miliona dinara, nije imala nikakve prihode iz svog poslovanja tako da imamo pravo da posumnjamo da je reč o firmi za specijalne namene koja se ustvari eksponira umesto nekog drugog“, kaže Gluščević.

ABL Solvent je kupovinom paketa potraživanja banaka i kasnijom kupovinom IMT-a, kompletirala vlasništvo nad novobeogradskim zemljištem na kome je predviđena gradnja više od 5.000 stanova i oko 150 hiljada kvadrata komercijalnog sadržaja, piše VOICE. Bolje išta, nego ništa.

Komentari

Vaš komentar