Najveći gubici američke ekonomije još od Drugog svetskog rata

Biznis 28. jan. 202116:392 komentara
Podeli:
Freeimages/Ilustracija

Američka ekonomija je u 2020. godini zabeležila najveće gubitke još od Drugog svetskog rata, što je posledica pandemije Kovida 19, virusa koji je, osim zdravlja, naštetio uslužnim delatnostima i sektoru aviosaobraćaja, ostavljajući milione američkih građana bez posla.

Ukupan gubitak od 3,5 odsto u prošloj godini, u recesiji koja je formalno počela u februaru, najveći je od 1946. godine. Prethodio mu je rast od 2,2 procenta u 2019. Ekonomski gubici, uzrokovani globalnom pandemijom, prvi su posle više od deset godina i ekonomske krize koja je svet pogodila u periodu od 2007. do 2009. godine, prenosi Glas Amerike.

Pregled, koji je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu, ukazuje da je krajem 2020. povećana proizvodnja i započet oporavak od posledica pandemije. To se, međutim, događa u trenutku povećanja broja obolelih od Kovida, ali i potrošnje skoro tri hiljade milijardi dolara novčane pomoći, dodeljenih građanima na osnovu odluke američkih vlasti.

Federalne rezerve zadržale su vrednost referentne kamatne stope tokom noći oko nule i obavezale se kupovinom obveznica nastaviti da usmeravaju novac u ekonomiju.

„Poslednjih meseci, tempo oporavka ekonomije i zapošljavanja je umeren“, saopštile su Federalne rezerve.

Inače, u poslednja tri meseca 2020. godine, bruto društveni proizvod povećan je za četiri procenta na godišnjem nivou.

Razlog za to bilo je, kako izveštava agencija Rojters, neodobravanje drugog novčanog paketa pomoći i smanjenje vrednosti prosečne potrošačke korpe, što je zasenilo povećanje proizvodnje i situaciju na tržištu nekretnina.

Značajno nazadovanje, nakon rasta od 33,4 odsto u periodu između jula i septembra 2020, uticalo je da bruto društveni proizvod ostane znatno ispod nivoa sa kraja 2019. Budući da pandemija još nije pod kontrolom, stručnjaci očekuju dodatna ekonomska usporavanja u prva tri meseca 2021, pre poboljšanja koja se očekuju na leto, kada, između ostalog, više građana bude vakcinisano.

Komentari

Vaš komentar