Na hrvatskim kovanicama evra šahovnica, mapa, kuna, glagoljica i Tesla

Biznis 21. jul. 202118:3463 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/127071

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) utvrdila je konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu, saopštila je hrvatska Vlada.

Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.

U saopštenju Vlade se ističe da je reč o konačnom predlogu, koji će razmotriti Nacionalno veće za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj i o čemu će Vlada doneti zaključak.

Šahovnica kao motiv će biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na način da će na kovanici od dva evra biti prikazana geografska karta, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centi naći će se motiv glagoljice.

Kako je saopšteno, Komisija se rukovodila i ocenama motiva građana, koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u internet anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od hiljadu građana.

Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su građani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

U anketi ocene je dalo gotovo 50.000 građana. Bilo je više od 11.000 dodatnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle, koji je pojedinačno predložilo 2.599 građana ili više od 20 odsto. Taj motiv imao je daleko najviše glasova, a drugorangirana je bila kravata sa 1.063 glasa.

U saopštenju se navodi da će HNB na osnovu odabranih motiva početkom avgusta otvoriti konkurs za izradu idejnog rešenja, a grafički oblikovani motivi će u oktobru biti poslati Evropskoj komisiji i Veću EU, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja.

Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će učiniti sve da se stvore pretpostavke za ulazak u evropodručje 2023.

Komentari

Vaš komentar