Može li naizgled veliko povećanje plata i penzija da pokrije troškove života

Biznis 16. jun 202219:14 > 19:4431 komentara

Dok pojedini radnici najavljuju protest jer ostaju bez posla, predsednik i vrh države najavljuju veća primanja. Iako je rast cena pogurao pitanje rasta penzija i plata, procenti koje je najavio predsednik države otvorili su pitanje da li će tako povećanje biti ekonomski održivo?

Pročitajte još:

S obzirom na to da stručna javnost prognozira dalje produbljenje krize, ekonomisti zaključuju da će veće penzije i zarade u javnom sektoru, najverovatnije inflacija vrlo brzo „pojesti“.

Kao pravi ekonomski tigar država je vodila bele figure i matirala inflaciju ili je ipak u ovoj partiji pod pritiskom inflacije država oborila crnog kralja? Najava većih penzija i plata u javnom sektrou dobro zvuči, a kako realno izgleda?

„Čini mi se da će biti jedan ozbiljan udar na budžet i nacionalnu ekonomiju, tako da nisam siguran da mi u ovom trenutku i okolnostima imamo snage za tako nešto“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović

„Vešt Vučićev marketinški potez, jer stalno obećava sjajnu budućnost da bi ljudi zaboravili mračnu sadašnjost. Dakle nije to nešto što mi izdržavamo iz naših prihoda, nego se država zadužuje“, ocenjuje Mijat Lakićević, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Nove ekonomije“.

O najavama da će penzije od 1. januara biti uvećane za 18,2 odsto i očekivanja da će prosečna plata u martu 2023. biti 710 evra, trenutno se pregovara sa MMF-om.

„Verovatno će fond odobriti povećanje, ali da li u tolikoj meri to ćemo videti. Ja mislim da će oni insistirati da ta povećanja budu niža i da se usklade sa nekim realnijim mogućnostima budžeta“, kaže Filipović.

Ali povećanja mora da bude jer cene su posle godina mirovanja, sa pojavom korone naglo počele da rastu. Dvocifrena inflacija je nova realnost, hrana je za poslednjih godinu dana poskupela u proseku za 16,2 odsto, a pojedinačno, neke od osnovnih životnih namirnica i za 25 do 30 odsto. Hoće li najavljeni rast penzija i plata imati efekat na kupovnu moć građana?

Inflacija može da se produži i iduće godine i može da bude vrlo visoka tako da to povećenje koje nam sada izgleda veliko i neizdrživo, zapravo ne pokrije troškove života, objašnjava Lakićević.

Matematički, rast cena od prošlog maja do danas beži rastu penzija za velikih pet odsto. Stručnjaci upozoravaju da se takvo kašnjenje može izbeći jedino ako se vratimo usklađivanju penzija na svakih šest meseci. Kriza vuče galopirajuće poteze, a na tabli su nam ostali samo pioni.

Komentari

Vaš komentar