MOR: Gubici radnih mesta zbog globalne krize dostići će 75 miliona u 2021.

Biznis 08. jun. 202111:42
Podeli:
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Kriza tržišta rada prouzrokovana globalnom pandemijom kovida-19 još nije završena, a rast nezaposlenosti u svetu neće pre 2023. godine moći da nadoknadi pretrpljene gubitke, najnovija je procena u izveštaju Međunarodne organizacije rada (MOR), koji je objavio portal UGS Nezavisnost.

Prema najnovijim prognozama u tek objavljenom izveštaju MOR „Svetski trendovi zapošljavanja i socijalne politike u 2021. godini“, gubici radnih mesta izazvani globalnom krizom u tekućoj godini dostići će 75 miliona, dok će u 2022. pasti na 23 miliona radnih mesta.

Pročitajte još:

Procenjuje se da će ukupan pad radnog vremena, stalni, povremeni i privremeni poslovi, u 2021. godini biti ekvivalentan 100 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, dok će naredne godine taj gubitak biti četiri puta manji ili 26 miliona.

Kao posledica tog trenda, očekuje se da će 2022. godine stopa nezaposlenosti u svetu biti 5,7 procenata, ili 205 miliona radno sposobnih ljudi, što je znatno više od 187 miliona u 2019. godini.

Najveće gubitke radnog vremena u prvoj polovini 2021. pretrpeli su regioni Latinske Amerike i Kariba, zatim Evropa i Centralna Azija.

Predviđa se i da će u drugoj polovini 2021. godine biti ubrzan oporavak globalnog zapošljavanja, pod uslovom da ne dođe do pogoršanja pandemijske situacije.

Oporavak će biti neujednačen zbog neravnomernog pristupa vakcinama i ograničenih ekonomskih kapaciteta zemalja u razvoju da podrže fiskalne podsticajne mere, prenosi UGS Nezavisnost.

Kriza je nesrazmerno pogodila i žene, pa je njihova zaposlenost u 2020. godini opala je za pet odsto u poređenju sa 3,9 procenata muškaraca.

Dodatne obaveze i odgovornosti žena zbog zdravstvene i ekonomske krize stvorile su rizik obnove tradicionalizacije rodnih uloga u porodici i društvu, prenosi UGS Nezavisnost.

Komentari

Vaš komentar