Momirović: Verujem u oporavak aviosaobraćaja, proširujemo niški aerodrom

Biznis 08. mar. 202117:1112 komentara
Podeli:
DRAGANA SOTIROVSKI, TOMISLAV MOMIROVIC, MIHAJLO ZDRAVKOVIC
Izvor: Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović izjavio je u Nišu da veruje u oporavak aviosaobraćaja, iako je zbog koronavirusa zabeležen pad putnika od 93 odsto u januaru 2021. godine u poređenju sa 2020. godinom.

Momirović je sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski razgovarao o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica, o toku radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti i o aviosaobraćaju na aerodromu Konstantin Veliki.

U narednom periodu počinje nadogradnja novih 7.000 kvadratnih metara i adaptacija postojećih 2.100 kvadratnih metara tereminalne zgrade Aerodroma, za šta je iz budžeta Srbije izdvojeno 12 miliona evra. Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno, najavio je on.

U novembru počinju radovi i na izgradnji Tornja aerodromske kontrole letenja Niš, rekao je Momirović, za šta je obezbeđeno 450 miliona dinara iz budžeta za izradu projektno-tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti, kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Srbije izdvojila za razvoj vazdušnog saobraćaja 4,2 milijarde dinara, a od tog iznosa 1,4 milijarde dinara je predviđeno za aerodrom Konstantiv Veliki u Nišu.

Momirović i Sotirovski obišli su lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti Srbije, kompleks „Stevan Sinđelić“, čiji je rok za završetak planiran za oktobar 2021. godine.

Objekti u Nišu su projektovani u dve grupacije, A i B. Objekat A se sastoji od ukupno 107 stanova, a objekat B od 83 stana, a njihova neto površina je 11.309 kvadratnih metara.

Sotirovski je istakla da će grad Niš, posle razminiravanja na delu gradilišta, uraditi sve neophodne pristupne saobraćajnice i nedostajuću infrastrukturu i da se uskoro očekuje javni poziv za razminiravanje terena za drugu lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – Ardija, gde će biti izgrađena 2.024 stana, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar