Momirović: Srbija jača puteve ka EU i regionalnu povezanost

Biznis 05. jul. 202115:325 komentara
Podeli:
Tomislav Momirović
Izvor: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Đorđe Krstić

Srbija jača trasportne i saobraćajne kapacitete ka zemljama Evropske unije i regionalnu povezanost, a naš cilj je moderniji, integrisani saobraćaj, oslonac celog regiona i nezaobilazan u evropskim okvirima, izjavio je na Brdu kod Kranja, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, saopštilo je njegovo Ministarstvo.

„Moramo da se dodatno integrišemo sa regionom, da prevaziđemo sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura, kako bi maksimalno ubrzali naše ekonomije i promet ljudi i robe izmedju zemalja regiona“, rekao je Momirović, nakon bilateralnih sastanaka sa ministrima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, na marginama 4. Ministarskog saveta Transportne zajednice u Sloveniji.

Kada je, kako je rekao, osnovana Transportna zajednica 2017. godine svet je izgledao mnogo drugačije, a korona je potpuno promenila koncepciju i pojačala zahtev za brzinu rešavanja svih otvorenih pitanja.

Momirović je održao sastanke sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem i makedonskim ministrom transporta i veze Blagojem Bočvarskim.

„Potpuno smo opredeljeni unapređenju saradnje čitavog regiona. Projekti koje smo pokrenuli poput izgradnje auto-puta Beograd Sarajevo, aerodroma Trebinje, rekonstrukcije putnih mdjudržavnih mostova doprineće boljoj vezi građana Srbije i Bosne i Hercegovine. Sa hrvatskim kolegom smo dogovorili potpisivanje Sporazuma o održavanju tri drumska mosta na zajedničkoj državnoj granici“, rekao je Momirović.

Sa Makedoncima je prema njegovim rečima razgovarao o rekonstrukciji pruge ka Skoplju.

Nakon bilateralnih susreta Momirović će tokom današnjeg dana učestvovati na sastanku Ministarskog saveta Transportne zajednice u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Na sastanku će biti više reči o napretku u proširenju Zelenih traka do granica između EU i Zapadnog Balkana, kao i implementaciji akcionih planova i Strategije održive i pametne mobilnosti sa perspektivom Zapadnog Balkana.

Komentari

Vaš komentar