Momirović: Pruga od Beograda do granice sa Mađarskom prioritet broj jedan

Biznis 04. jan. 202112:48 > 13:5514 komentara
Podeli:
Tanjug/Zoran Žestić

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je pruga od Beograda do granice sa Mađarskom prioritet broj jedan i da deonica od Beograda do Novog Sada mora da bude završena do kraja godine.

Momirović je posetio kineske radnike koji grade nadvožnjak u Zemun polju i istakao kako, zbog činjenice da su oni radili sve vreme novogodišnjih praznika, obilazak tog gradilišta istovremeno i poruka svima ostalima kako se mora raditi i da se rokovi moraju poštovati.

Moramo da sredimo i železničke stanice i sve ostalo, potrebno je napraviti i nadvožnjak u Batajnici. Kompleksna je to priča i svi kapaciteti Ministarstva su posvećeni ovome, rekao je Momirović.

POVEZANE VESTI:

On je podsetio da se 50 godina nije ulagalo u infrastrukturu železnice i da je zato sada teško izolovano gledati dobit od konkretne pruge i pričati o njoj kao o „biznis planu“, pa je tako teško konkretizovati koliko će koštati karta do Budimpešte, jer će se o tome moći govoriti tek za dve-tri godine.

Momirović je dodao kako se još ne zna od koga če biti nabavljeni vozovi za saobraćaj tom prugom, na kojoj će brzina biti 200 kilomatera na sat, ali da će biti poštovane sve tenderske i zakonske procedure. Ministar je objasnio da će o nabavci tih vozova uskoro biti potpisan memorandum o namerama sa kineskim partnerima, ali da je jedino izvesno da te kompozicije moraju da budu u skladu sa evropskim standardima.

Rekonstruisana pruga od Beograda do granice sa Mađarskom neće imati ukrštanja sa drumskim saobraćajem ni rampe, a nadvožnjak u Zemun polju dugačak je 295, a širok 18 metara.

Komentari

Vaš komentar