Momirović: Pola BDP Srbije investirano u puteve i pruge

Biznis 26. maj. 202113:47 > 15:3424 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valić

Gradimo ili projektujemo 1.020 kilometara auto-puteva, a te investicije, zajedno sa drugima u saobraćajnu infrastrukturu vrede 23 milijardi evra, što je polovina BDP Srbije, izjavio je Tomislav Momirović, ministar sabraćaja i infrastrukture na Kopaonik biznis forumu.

Investicije u infrastrukturu su, kako je naveo Momirović, posmatrajući iz ugla Vlade Srbije – odavno prevazišle samo investiranje.

Pročitajte još:

„Mi odavno više ne izgrađujemo samo infrastrukturu. To ne može da se meri ni sa investicionim talasom iz pedesetih, šezdesetih godina prošlog veka, da ne pričam o daljoj istoriji“, pojasnio je Momirović.

Činjenica je, navodi ministar, da u prethodnim decenijama nismo imali, ili smo imali jako malo investicija.

„Dozvolili smo da komunikacija između najvećih trgovinskih i privrednih centara bude zaista zapuštena usled objektivnih i politički, pa i bezbednosnih razloga. A to je sve dovelo do toga da naši građani puno trpe“, naveo je Momirović.

On je podsetio da se gradi brza pruga Beograd – Novi Sad, „koja će spojiti dva grada koja generišu 60 odsto BDP Srbije“.

„Dogovorena je i investicija u brzu prugu Beograd-Niš. Obećan nam je grant koji nijedna zemlja na Zapadnom Balkanu nije dobila, od 650 do 700 miliona evra. To je poklon kojim nas EU stimuliše da investiramo u ekološki ispravan i napredniji nivo saobraćaja – železnički“, ukazao je Momirović.

Kako je dodao, na teritoriji cele zemlje u prethodnom periodu urađena je eksproprijacija više od 20.000 katastarskih parcela.

Komentari

Vaš komentar