Momirović: Naš cilj da 1. marta pustimo brzu prugu od Beograda do Novog Sada

Biznis 18. dec 202113:13 > 22:3647 komentara
Podeli:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem radove na izgradnji podvožnjaka u Kisačkoj ulici, u Novom Sadu, u okviru pruge za velike brzine Beograd – Novi Sad – Subotica i rekao da su "najbolji inženjeri, puno radnika, dve kineske i jedna ruska kompanija, kao i veliki broj domaćih kompanija, uključeni u projekat, jer je naš cilj da 1. marta pustimo saobraćaj na brzoj pruzi od Beograda do Novog Sada", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da ovako zahtevni građavinski poduhvati kakav je izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada zahtevaju zatvaranje ulica u jednom vremenskom periodu.

Naglasio je, dodaje se, da je ovo projekat koji traje nekoliko godina, da za sada nema kašnjenja, ali i da svi daju sve od sebe kako bi se maksimalno ubrzali radove.

„Ova pruga će za nekoliko godina spojiti Novi Sad i Suboticu, sa Budimpeštom i Mađarskom, a reč je najverovatnije o najkompleksnijem investicionom poduhvatu. Realnost je da u našoj zemlji vozovi idu dosta sporo, a mi očekujemo da za nekoliko meseci od Beograda do Novog Sada putujemo 30 minuta i da vozovi na ovoj deonici saobraćaju brzinom od 200km/h. Kada pustimo ovu brzu prgugu ona će baciti potpuno drugačije svetlo na saobraćajnu komunikaciju između Beograda i Novog Sada. Vi ćete moći da u Beogradu sednete u voz i da za pola sata dođete do centra Novog Sada, u vozovima kakvi postoje samo u Švajcarskoj, Nemačkoj, Španiji i u još nekoliko zemalja u svetu“, izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je, navodi se, dodao da se radovi ne zaustavljaju i da se nastavlja sa izgradnjom potpuno nove infrastrukture u Srbiji.

Kako se navodi, gradi se i na Fruškogorskom koridoru, za nekoliko meseci kreće se i sa projektom od Bačkog brega ka Nakovu, odnosno od Sombora do Kikinde, čime će biti spojena ta dva grada, ali i Bečej, Kula, Crvenka.

Dodao je, kaže se u saopštenju, da je obim investicija u infrastrukturu koji se trenutno sprovodi rekordan i da se on ne može meriti ni sa jednim investicionim talasom u prošlosti.

Radovi na izgradnji podvožnjaka u Kisačkoj ulici se realizuju u okviru izgradnje treće deonice brze pruge, na relaciji Novi Sad – Subotica. Kako se navodi, imajući u vidu da dosadašnji most u Kisačkoj ulici nije zadovoljavao standarde za saobraćaj vozova za velike brzine do 200 km/h, projektom je predviđeno rušenje postojećeg i izgradnja novog mosta na ovoj lokaciji.

„Gradilište u Kisačkoj ulici je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Novom Sadu. Ovo danas što vidimo nastavak je jedne od najvažnijih saobraćajnica ne samo za železnički, već i za sveukupni saobraćaj u Republici Srbiji“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novi podvožnjak u Kisačkoj ulici nalazi se na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i udaljen je oko jedan kilometar od železničke stanice Novi Sad, u pravcu Beograda.

Kako se navodi, „samim tim dinamika završetka radova na ovom objektu usklađena je sa završetkom radova i puštanjem u saobraćaj novoizgrađene pruge za velike brzine Beograd – Novi Sad“.

Novi trokolosečni podvožnjak u blizini železničke stanice u Novom Sadu biće ukupne dužine oko 41 metar, visine oko četiri i po metra i šipovima dubine oko 20 metara. Radove izvodi konzorcijum kineskih kompanija „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, koji radi na izgradnji pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Komentari

Vaš komentar