Momirović: Najkvalitetnija dokumentacija za projekte javno-privatnog partnerstva

Biznis 05. apr. 202211:51 > 11:52
Podeli:
Izvor: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugostočnu Evropu Ari Nain potpisali su danas Sporazum između Vlade Srbije i te organizacije o saradnji na pripremi projekata javno-privatnog partnerstva u oblasti infrastrukture, saopštilo je Ministarstvo.

Momirović je objasnio da će tim sporazumom Srbija dobijati najkvalitetniju koncesionu dokumentaciju za sprovođenje projekata javno-privatnog partnerstva, pri čemu će 80 odsto troškova na izradi obe dokumentacije snositi IFC, a da će prva dva projekta biti luke u Prahovu i Bogojevu.

Ovo će istovremeno značiti dobijanje IFC kao koncesionog savetnika sa najvećim svetskim renomeom, što će dodatno privući velike svetske kompanije da učestvuju u koncesionim postupcima za ove luke, ocenio je Momirović.

On je konstatovao da je Srbija dokaz da su koncesije najefikasnije sredstvo razvoja aerodoroma.

Pored toga, u Srbiji je zakonom propisano da se luke razvijaju dodelom lučkih koncesija, a u dolazećem periodu razmotrićemo razvoj intermodalnih terminala takođe po modelu javno-privatnog partnerstva i koncesija, dodao je Momirović.

Komentari

Vaš komentar