Momirović: Modernizacijom aerodroma u Beogradu i Nišu Srbija će postati čvorište

Biznis 11. jul 202214:0015 komentara
Izvor: TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će modernizacijom i proširenjem kapaciteta aerodroma u Beogradu i Nišu, Srbija postati jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u Evropi.

Momirović je, nakon sastanka na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, kao i obilaska novootvorenog dela Terminala C, istakao da je bilo reči o trenutnim aktivnostima na modernizaciji i proširenju naša dva najveća aerodroma, kao i na aktuelno stanje u avio-sektoru, saopštilo je ministarstvo.

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ sprovode se najveće investicije u proširenje jednog aerodroma na čitavom Balkanu, a nakon modernizacije i proširenja putničkog terminala, izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica, ovaj aerodrom dobiće savremeni izgled po svetskim standardima, poručio je Momirović.

On je naglasio da je potrebno nastaviti sa investiranjem u naše aerodrome, ali i pružiti podstrek nacionalnom operateru „Er Srbiji“ kako bi ona postala jedan od najprepoznatljivijih brendova u Evropi kada je reč o avio-saobraćaju.

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu trenutno se izvode radovi na izgradnji umetnute piste koja će biti dugačka 3.500 metara i biće duža i od postojeće. Trenutno se izvode radovi na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrucije, kao i na instalacijama sistema svetlosnog obeležavanja.

U toku je i proširenje i dogradnja Terminala čija će se površina povećati sa sadašnjih oko 55.000 kvadratnih metara, na više od 100.000 kvadratnih metara, dok će se godišnji kapacitet povećati sa šest miliona na približno 14 miliona putnika godišnje.

Dogradnja terminalne zgrade na Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu biće u mogućnosti da opsluži šest vazduhoplova istovremeno. Imaće pet izlaza i mogućnost korišćenja avio-mosta, što sada ne postoji. Imaće više od 700 kvadratnih metara komercijalnog prostora i omogućiće značajno bolji konfor putnika i veći broj pratećih sadržaja, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar