Momirović: Dunav će, zahvaljujući investicijama, biti plovan kroz celu Srbiju

Biznis 01. okt. 202114:5713 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će, zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije, biti omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji.

„Srbija nema more, ali ima 600 kilometara Dunava, posle 30 godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini Dunava, od ulaska u Srbiju do izlaska na rumunskoj granici“, rekao je Momirović.

Ovi radovi finansirani su 15 odsto iz budžeta Srbije i 85 iz grantova IPA fondova, a ukupna investicija je oko deset miliona evra, kazao je Momirović, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor : Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Momirović je napomenuo da su naredni koraci u uređivanju plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade, što će omogućiti pun kapacitet plovidbe rekom.

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 metara kvadratnih geotekstila na pozicijama na kojima su građene hidrotehničke građevine, kao i ugradnju 31.000 metara kubnih najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera.

Taj projekat je samo deo ukupnog ulaganja Srbije u vodni saobraćaj, čija je vrednost skoro pola milijarde evra.

Komentari

Vaš komentar