Momirović: Autoput Beograd-Sarajevo i aerodrom Trebinje će povezati čitav region

Biznis 13. apr. 202117:21 > 18:3016 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović razgovarao je sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, obnovi graničnog prelaza Kotroman-Vardište i izgradnji aerodroma u Trebinju.

Procenjena vrednost projekta izgradnje autoputa na teritoriji Srbije je 1,05 milijardi evra, a uzimajući u obzir i vrednost izgradnje na teritoriji BiH, ukupna vrednost je oko dve milijarde evra, navodi se u saopštenju.

U okviru projekta radi se na dve deonice, Sremska Rača-Kuzmin sa mostom preko reke Save, dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman, dužine 60 kilometara.

Ministri su razgovarali i o dinamici radova i infrastrukturnoj povezanosti Srbije sa BiH kroz projekat izgradnje brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, rekonstrukciji i održavanju međudržavnih mostova, o izgradnji novog graničnog prelaza na lokaciji Sremska Rača i rekonstrukciji graničnog prelaza na lokaciji Kotroman – Vardište, što bezbednijem plovnom putu i čišćenju korita reke Save, kao i planiranoj izgradnji aerodroma u Trebinju.

Momirović je naglasio da će aerodrom u Trebinju biti u vlasništvu Bosne i Hercegovine, a za Srbiju je važno da svi nadležni organi u Sarajevu preduzmu sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi taj aerodrom mogao da doživi punu ekonomsku eksploataciju na radost građana i Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Naša politika je mini Šengen, da nema nikakvih barijera u protoku ljudi i robe između naše dve države, želimo da potpuno ekonomski integrišemo region na način kako je to učinila Evropska unija“, predočio je Momirović.

Mitrović je zahvalio Srbiji na donaciji vakcina, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Srbija pokazuje da želi dobre prijateljske odnose, da ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a najbolji primer je dogovor koji je Aleksandar Vučić pokrenuo zajedno sa Redžepom Erdoganom i Predsedništvom Bosne i Hercegovine oko vekovne zamisli povezivanja Beograda i Sarajeva izgradnjom autoputa“, ukazao je Mitrović.

Komentari

Vaš komentar