Momirović: U novi toranj na aerodromu „Nikola Tesla“ uloženo 22,5 miliona evra

Biznis 19. okt. 202116:2718 komentara
Podeli:
Toranj Kontrola letenja
Izvor: MGSI, Đorđe Krstić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd u sklopu aerodroma „Nikola Tesla“ i tom prilikom zaposlenima čestitao međunarodni Dan kontrolora letenja koji se obeležava 20. oktobra.

„Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Republike Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih pet miliona evra u najsavremeniju opremu. Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije”, izjavio je ministar Momirović, a prenelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Postojeći toranj izgrađen pre skoro 60 godina

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podseća da je postojeći toranj na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd, koji je izgrađen 1962. godine, neadekvatan i da ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja.

Izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu predikcije povećavanje kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu, kao i veću uposlenost aerodroma realizacijom investicionih projekata, ocenjuje Ministarstvo u svom saopštenju.

U saopštenju je precizirano da je za izgradnju objekta opredeljeno 17.443.869 evra, kao i da se završetak radova na izgradnji očekuje do kraja 2021. godine, nakon čega slede primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole.

Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Momirović u Kontroli letenja
Izvor : MGSI, Đorđe Krstić

Kako se dalje ističe, Momirović je iskoristio priliku da čestita sutrašnji praznik, međunarodni Dan kontrolora letenja i podseti koliko je zahtevan posao koji oni obavljaju. Dodao je da vazdušni saobraćaj iznad naše zemlje, kojim nekada preleti i 3.500 aviona, kontrolišu ovi ljudi i podsetio da će Republika Srbija „uvek biti uz kontrolore koji posao obavljaju u jako teškim i stresnim okolnostima“.

„Nakon 60 godina aerodrom ‘Nikola Tesla‘ i Kontrola letenja dobiće novi toranj 75 metara visine, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu gde će biti ugrađena najmodernija oprema“, istakao je Predrag Jovanović, direktor SMATSA.

Komentari

Vaš komentar