MMF usvojio savetodavni aranžman sa Srbijom

Biznis 18. jun 202123:002 komentara
MMF, Međunarodni monetarni fond
Izvor: Olivier DOULIERY / AFP

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati narednih 30 meseci, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je taj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi Srbija i odličan je pokazatelj da joj, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

On je dodao da, zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om koji je savetodavnog karaktera, Srbija šalje ozbiljnu poruku međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država dobija na kredibilitetu.

„Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti. To treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede, još većeg broja stranih direktnih investicija“, rekao je Mali.

Novi program saradnje Srbije sa MMF-om, Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI), trajaće od juna ove godine do kraja 2023. godine.

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

„U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i intenzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne troškove i rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije“, istakao je on.

Objasnio je da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

„Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija. Кada je u pitanju restruktuiranje javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapredjenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika“, naveo je Mali.

Ocenio je da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time podržava rast vođen privatnim sektorom.

Mali je rekao da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije, kao i da je u planu i izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj.

„Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu. Istovremeno, računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zemljama Evrope. Put kojim smo krenuli vodi nas samo ka još većem napretku“, ocenio je ministar finansija.

Komentari

Vaš komentar