MMF: Privredni pad Ukrajine mogao bi da bude i do 35 posto

Biznis 14. mar. 202223:11 > 23:444 komentara
Podeli:
MMF
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ukrajinska privredna aktinost bi ove godine mogla da padne za više od trećine, ukoliko se nastavi rat sa Rusijom, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Globalno telo za kreditiranje saopštilo je da se zemlja već suočava sa privrednim padom od 10 odsto zbog invazije, koja je pogodila velike gradove, uništila aerodrome i izazvala izbegličku krizu, prenosi BBC.

MMF je kako podseća britanski javni servis, nedavno poslao 1,4 milijarde dolara hitnih sredstava u Ukrajinu, što je maksimalno koliko je dozvoljeno po pravilima te finansijske institucije. Sredstva su data za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje privrednih posledica ruske invazije. Navode da će, ipak, biti potrebno još milijardi.

Strašne ekonomske prognoze za Ukrajinu uključene su u izveštaj pripremljen pre nego što je taj hitan zajam odobren prošle nedelje. Procene su izračunate posmatranjem ratnih ekonomija u zemljama kao što su Liban, Irak i Sirija.

"S obzirom na to da je rat u toku, situacija je i dalje izuzetno fluidna, a svaka prognoza je u ovoj fazi podložna ogromnoj neizvesnosti", navodi se u izveštaju, predviđajući da bi privreda mogla da padne za između 25 i 35 odsto.

Navedeno je i da bi procene u izveštaju trebalo uzeti "kao minimum".

BBC podseća da je Ukrajina 2014. i 2015. takođe pretrpela ekonomski šok, s padom proizvodnje za 6,6%, a zatim 10 odsto, nakon ruske aneksije Krima.

Ali ukrajinska privreda, koja je u velikoj meri zavisna od izvoza, porasla je za 3% prošle godine, podstaknuta rekordnom žetvom žitarica. Očekivalo se da će proizvodnja porasti za još 3,6% u 2022.

Sada MMF navodi da se očekuje duboka recesija i veliki troškovi rekonstrukcije nakon humanitarne krize.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

 

Komentari

Vaš komentar