MMF smanjuje prognozu svetskog rasta zbog novog soja koronavirusa

Biznis 04. dec 202107:582 komentara
Podeli:
MMF, Međunarodni monetarni fond
Izvor: Olivier DOULIERY / AFP

Međunarodni monetarni fond (MMF) planira da smanji svoju prognozu za svetski rast zbog novog soja koronavirusa omikron koji se širi u svetu, izjavila je generalna direktorka te institucije Kristalina Georgijeva.

„Novi soj virusa koji može da se širi vrlo brzo može da poljulja poverenje i u tom smislu mi ćemo verovatno imati reviziju na niže naših projekcija svetskog rasta iz oktobra“, rekla je Georgijeva na konferenciji Rojters Nekst.

MMF je u oktobru već smanjio predivjanja za rast bruto domaćeg proizvoda sveta na 5,9 odsto u odnosu na 6.0 odsto koliko je prognozirao u julu, zbog logističkih problema i neujednačene vakcinacije.

Za iduću godinu MMF je u oktobru prognozirao rast od 4,9 odsto, nepromenjeno u odnosu na juli.

Početkom oktobra MMF je već nagovestio da bi svetski rast mogao da bude slabiji nego što je predviđeno zbog još nerešenih zastoja u lancima snabdevanja, što je uticalo na rast inflacije u svetu.

„Čak i pre dolaska ovog novog soja strahovali smo da je oporavak, mada se nastavlja izgubio malo svoj zamah“, rekla je danas Georgijeva.

Ona je rekla da je rast dve glavne svetske privrede, SAD i Kine već usperen sojem delta koji se proširio krajem leta i tokom jeseni.

MMF obično u januaru objavljuje reviziju svoje prognoze iz oktobra.

Novi soj koronavirusa omikron prvi put je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra i od tada se pojavio u više desetina zemalja.

Komentari

Vaš komentar