Ministri finansija G7 postigli dogovor o „minimalnom svetskom porezu“ na firme

Biznis 05. jun. 202114:28 > 15:53
Podeli:
Izvor: Reuters/Henry Nicholls

Ministri finansija Grupe sedam najbogatijih zemalja sveta dogovorili su se oko "minimalnog svetskog poreza" na firme od najmanje 15 odsto, proizilazi iz zajedničkog saopštenja objavljenog posle dvodnevnog sastanka u Londonu.

Britanski ministar finansija Riši Sunak, koji predsedava sastankom kao predstavnik zemlje organizatora skupa, nazvao je ovaj dogovor Grupe sedam velikih sila „istorijskim“, prenosi Frans pres.

Sunak je rekao da je ovaj dogovor osmišljen da stvori jednake uslove za globalne kompanije.

„Posle više godina razgovora, ministri finansija G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu svetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri, rekao je Sunak, prenosi BBC.

Ministri finansija SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Kanade, Italije i Japana su se na sastanku u Londonu složili da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15 odsto.

Tehnološki giganti kao što su Amazon i Google mogli bi biti među pogođenim kompanijama.

Ovom merom bi mogle da se sliju više milijardi dolara do vlada, da im pomognu da otplate dugove napravljene za vreme krize zbog pandemije koronavirusa.

Dogovor će izvršiti pritisak na druge zemlje da slede taj primer, posebno na sastanku G20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju idućeg meseca u Italiji.

Nemački ministar finansija: Istorijski sporazum

Nemački ministar finansija Olaf Šolc pohvalio je „istorijski“ sporazum zemalja Grupe sedam o globalnom mininalnom oporezivanju koji je postignut na samitu u Londonu.

On je u saopštenju naveo da postizanje sporazuma znači da kompanije više neće moći da izbegavaju plaćanje poreza tako što registruju prihode u zemljama sa niskom stopom oporezivanja.

„Odluka G7 o pravednom međunarodnom oporezivanju je istorijska. To je vrlo dobra vest za pravedno oporezivanje i solidarnost, a loša za zemlje koje širom sveta predstavljaju poreski raj za kompanije“, istakao je Šolc.

On je dodao da će sledeći korak biti razgovor o sporazumu G7 sa širim spektrom partnera Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Grupe 20 ekonomskih sila.

Francuski ministar finansija: Sporazum je polazna tačka

Sporazum Grupe sedam o globalnom minimalnom porezu od najmanje 15 odsto je polazna tačka, naveo je francuski ministar finansija Bruno le Mer na svom „Tviter“ nalogu.

On je u objavi obećao da će u sledećih nekoliko meseci nastaviti borbu da se minimalni porez što više poveća.

U saopštenju ministara zemalja G7, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da se države obavezuju da pronađu jednako rešenje za raspodelu poreskih prava, po kojoj će zemlje na tržištu dobiti poreska prava od najmanje 20 odsto od prihoda koji prelaze marginu od 10 odsto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća.

„Obezbedićemo propisnu koordinaciju između sprovođenja novih međunarodnih pravila za oporezivanje i uklanjanja svih taksa za digitalne usluge, kao i drugih relevantnih mera za sve kompanije“, ističe se u saopštenju.