Ministarstvo: Zašto se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ne spušta ove godine

Biznis 23. nov 202214:4611 komentara
Izvor: Shutterstock

Stručni Savet za bezbednost hrane je prateći modele predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu, trenutnu klimatsku situaciju i stanje na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja, doneo odluku da postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina od 0,25 mikrograma po kilogramu ostane na snazi do 30. novembra 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ministarstvu ističu da su, tokom niza godina proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija preduzimali mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, „najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku“, te da se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine.

Pročitajte još:

„Prateći trendove, rezultate ispitivanja kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, postepeno se i zakonski uvodi oštriji kriterijum za aflatoksin, pa je trenutna važeća vrednost 0,25 mikrograma po kilogramu“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Srbija u procesu usaglašavanja sa EU standardima.

„Kako bi se razmotrilo pitanje da li postaviti kao važeći kriterijum EU ili do određenog vremena produžiti navedeni kriterijum u Pravilniku, prilikom donošenja odluke o ostajanju na snazi propisanog nivoa aflatoksina razmatrani su rezultati brojnih domaćih i evropskih ispitivanja. Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. godine ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 mikrograma po kilogramu. EU standard od 0,05 mikrograma po kilogramu nije i svetski, te se procenjuje da dve trećine svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,5 mikrograma po kilogramu – između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija… I sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima“, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

U ministastvu ističu da se preduzima pojačana kontrola kukuruza, kao i hrane za životinje i mleka.

„A sirovinske službe mlekara su počele sa podelom absorbenata (zeolit) kao dodatak ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku na tržištu Srbije trebalo je da se od 1. decembra ove godine, sa 0,25 spusti na evropske granice od maksimalnih 0,05 mikrograma po litru, predviđeno je Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani usvojenim još prošle godine. Međutim, kao što je portal N1 već pisao, izmenama pravilnika usvojenim prošle nedelje vraćanje granice ove kancerogene materije na evropski maksimalni nivo odloženo je  za  1. decembar 2023. godine.

Prošlu nedelju je obeležila i odluka Agencije za hranu i veterinu Severne Makedonije, koja je u petak, 18. novembra, povukla sa tržišta Imlekov „Balans jogurt“, u pakovanju od 1kg zbog, kako se navodi – „poslate količine proizvoda koji nije namenjen makedonskom tržištu i ima nedoslednu koncentraciju aflatoksina prema makedonskim propisima i predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi“.

Aflatoksin, inače, u mleko stiže preko kukuruza koji se koristi kao komponenta stočne hrane – „proizvodi“ ga buđ. Često se javlja kao posledica suše. Aflatoksin spada u kancerogene materije.

Komentari

Vaš komentar