Ministarstvo turizma: Početak normalizacije prekograničnh kretanja

Biznis 13. jan. 202116:47 > 16:485 komentara
Podeli:
N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade Grčke da dozvoli ulazak predstavnika, odnosno vlasnika srpskih turističkih agencija u Grčku radi rešavanja pitanja plaćenih turističkih aranžmana, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za navedenu dozvolu i u dogovoru sa grčkim ambasadorom Jorgosom Đakofotakisom dostavilo spisak agencija kojima je potrebno da posete Grčku iz poslovnih razloga.

„Ovom odlukom grčka Vlada je pokazala razumevanje za turistički sektor u obe zemlje, kojem je potreban oporavak od posledica pandemijske krize i rešavanje problema uzrokovanih pandemijom, i omogućila nastavak uspešne saradnje u ovoj oblasti u periodu koji je pred nama“, navela je Matić.

Ona je dodala da su time potvrđeni i tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi dve zemlje, ali i solidarnost koja je neophodna i na regionalnom i na globalnom planu za brzi povratak normalizaciji u prekograničnim kretanjima i ekonomskoj saradnji.

Matić je takođe napomenula i da je imala uvid u predlog grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa predsednici Evropske komisije Ursuli fon den Lajen o hitnom uspostavljanju sertifikata o vakcinaciji protiv korona virusa, koji bi omogućio slobodno kretanje gradjana između zemalja Evropske Unije, ali i trećih zemalja.

Ministarka je tim povodom izrazila očekivanje da će protokoli koji bi garantovali bezbedno i slobodno međugranično funkcionisanje uskoro biti definisani, na sastanku Saveta EU 21. januara, čime će biti omogućen nesmetani razvoj turističke i drugih oblika ekonomske razmene Srbije i drugih evropskih zemalja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar