Ministarstvo: Izdvojena sredstva za sufinansiranje infrastrukture kvaliteta

Biznis 15. mar. 202213:40
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo privrede Srbije ove godine prvi put je izdvojilo sredstva za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta kako bi se srpsko privredno tržište približilo standardima EU, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Pored mnogih podsticaja privrednicima, Ministarstvo privrede, ove godine prvi put je izdvojilo sredstva za sufinansiranje troškova za usluge iz oblasti infrastrukture kvaliteta“, izjavio je državni sekretar Ministarstva privrede Milan Ljušić na prvoj sednici Saveta za kvalitet Vlade Srbije.

Savet je osnovan kako bi se srpsko privredno tržište što pre približilo standardima Evropske unije.

Ljušić je rekao da će se raspoloživa sredstva odobravati preko Razvojne agencije Srbije (RAS), refundacijom u visini od 40 odsto, odnosno 60 odsto opravdanih troškova, uz napomenu da je izdvojeno 50 miliona dinara za ovu godinu.

Sredstva će se, kako je objasnio, odobravati za sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih tehničkih propisa, za uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta i za nabavku srpskih standarda kod Instituta za standardizaciju Srbije.

Prema njegovim rečima, cilj te finansijske podrške jeste da privrednici povećaju stepen korišćenja standarda prilikom projektovanja, proizvodnje i kontrole proizvoda, u skladu sa medjunarodnim priznatim standardima.

Ljušić je predočio da će to povećati bezbednost i kvalitet proizvoda i usluga, olakšati pristup naših proizvoda inostranim tržištima i povećati konkurentnost srpske privrede, a naročito malih i srednjih preduzeća.

Ministarstvo privrede zaduženo je, kako je rekao, za pitanja u oblasti infrastrukture kvaliteta i neprekidno radi na obezbeđivanju zakonodavne osnove i uslova za rad privrede, usaglašene sa pravnim tekovinama EU, koji će značajno olakšati integraciju naše privrede u EU.

On je ukazao na to da će Savet pratiti i analizirati sprovodjenje aktivnosti u oblasti infrastrukture kvaliteta, davati mišljenja i preporuke, razmatrati pitanja od značaja za unapređenje infrastrukture kvaliteta u Srbiji.

Ljušić je rekao i da je Narodna skupština tokom prošle godine usvojila tri sistemska zakona iz oblasti infrastrukture kvaliteta, i to Zakon o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji i Zakon o predmetima od dragocenih metala.

Komentari

Vaš komentar