Ministarstvo: Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte JANAF-om

Biznis 30. mar 202210:14 > 11:1510 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, koje analizira sve varijante i rešenja za sigurno snabdevanje domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) Jadranskim naftovodom (JANAF), saopšteno je iz ove institucije.

Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke.

Takodje se sagledavaju efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom javnog preduzeća Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

Komentari

Vaš komentar