Milošević o mogućem poskupljenju struje za 30 odsto: Vlast opipava puls građana

Biznis 05. maj. 202218:3238 komentara
Podeli:

Ne mogu da tvrdim da je to zaista tako, ali ova vest da se razmatra poskupljenje struje za građane od 30 odsto, a privredu 70 odsto, liči na probni balon. Čini mi se da vlast želi da "opipa puls" građana i da poskupljenje električne energije - a sigurno će ga biti - doživimo lakše. Da kažemo - eto, pretili su nam sa 30 odsto, a ipak je manje od toga, komentariše za N1 Aleksandar Milošević, urednik ekonomije dnevnog lista Danas.

Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije. Havarije u TENT-u i uvoz struje po visokim cenama, umesto očekivanog izvoza, kao i aktuelna globalna energetska kriza okolnosti su u kojima treba tražiti razloge za najavljeno poskupljenje.

Pročitajte još:

„Prošlogodišnje poskupljenje struje bilo je za 3,4 odsto, pa je i to bilo problem. Najavljenih 30 odsto bio bi enormni udar na standard građana“, navodi gost Infobiza.

On ističe da je prosečan račun za struju u Srbiji 3.700 dinara za domaćinstva.

„Ako to uvećamo za 30 odsto dolazimo do oko 4.800 dinara, a to je jako velika razlika i bio bi veoma veliki trošak. A, da ne govorimo koliko bi takvo poskupljenje uticalo na rast inflacije i svih troškova građana“, navodi on.

Privreda je, podseća, zimus imala poskupljenje struje kada je EPS krenuo da je uvozi po enormnim cenama.

„Digli su cenu za privredu – ona se izborila da to povećanje ne bude veliko. Ako bismo sad na tako već uvećane cene dodali još rast od 70 odsto – za privredu bi to bilo preveliko poskupljenje. Ne znam kako bi ga apsorbovali, već bi  ga preneli na potrošače, a to bi se, onda, prelio na inflaciju“, zaključio je Milošević.

Komentari

Vaš komentar