Milija Zeković: 5G se odlaže da bi se zaštitio operator u državnom vlasništvu

Biznis 01. jul 202210:50 > 10:568 komentara
Podeli:
Milija Zeković
Izvor: Nebojša Babić

"Mislim da kao zemlja kasnimo puno, kasnili smo i u razvoju 4G, kasnimo i sa 5G. Odlažemo da bi država zaštitila operatora koji je u državnom vlasništvu", rekao je u intervjuu za Novu ekonomiju izvršni direktor kompanije SBB Milija Zeković.

Nova ekonomija: SBB ne krije da ima aspiracije i prema tržištu mobilnih usluga. U kojoj fazi se nalazi ovaj projekat?

„Da ste me pitali pre dve godine kad će se dodeliti licenca za mobilnog provajdera, rekao bih da će biti za nekoliko meseci. Mislim da u ovoj godini neće biti ni tendera za 5G, a i ako ga bude, neće biti dodeljene licence. Uradili smo analizu koja pokazuje da su u mobilnoj telefoniji cene u Srbiji veće nego i u nekim zemljama Evropske unije, za razliku od tržišta fiksnih telekomunikacionih servisa gde su cene u Srbiji niže nego u regionu. To znači da je ovom tržištu potreban još jedan provajder mobilne telefonije. Sa našim ljudima i iskustvom u United grupi gde već komercijalno pružamo uslugu 5G u Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, bilo bi dobro za tržište Srbije da dobijemo licencu i za mobilnu telefoniju i za 5G“, kaže Zeković za Novu ekonomiju.

Nova ekonomija: Šta je razlog za višemesečno odlaganje aukcije frekvencije za buduću srpsku 5G mrežu? Nismo jedina zemlja koja kasni, i Belgija je nedavno održala aukciju.

„Mislim da kao zemlja kasnimo puno, kasnili smo i u razvoju 4G, kasnimo i sa 5G. Odlažemo da bi država zaštitila operatora koji je u državnom vlasništvu. Odlaganjem, cene implementacije 5G bi mogle biti manje, a kako državni operator troši puno novca na stvari koje nisu u domenu telefonije, nema novca za razvijanje 5G i čeka se da prikupi novac. Jedina prednost kašnjenja je što će kroz nekoliko godina biti više stvari kojima možete upravljati internetom. Ali, u suštini više je negativnih posledica ovog odlaganja davanja licence za mobilnu telefoniju i 5G. Građani plaćaju više cene mobilne jer nema veće konkurencije na tržištu. Mi kao država možemo da pravimo proizvode koji koriste 5G, a sad pošto nemamo 5G moramo sve da uvozimo. Zašto se neki punjač ne bi pravio u Srbiji? Da smo prvi uveli 5G mogli smo praviti nešto što bi koristila 5G tehnologija“, kaže izvršni direktor SBB-a.

Nova ekonomija: Investitori se već neko vreme žale zbog atmosfere u javnosti u vezi sa 5G i pravnog statusa baznih stanica. Dokle se stiglo upregovorima sa Vladom Srbije?

„Da bi 5G mogao da funkcioniše, neophodno je da u svakom gradu bude mnogo više baznih stanica. Potrebne su dozvole za izgradnju i onda država mora da donese odluku da je bazna stanica od javnog interesa, čime bi se skratila procedura za njihovu izgradnju. Ako dobijemo licencu i za mobilnu telefoniju, bilo bi dobro da imamo garancije da nećemo imati problema u

dobijanju dozvola. Da se ne desi kao sad, da imamo licencu za fiksnu mrežu, ali u mnoge gradove godinama ne možemo da uđemo. U Subotici imamo pristup samo do 1.000 domaćinstava, nema šanse da uđemo u druge delove grada i proširimo našu mrežu. U Smederevu više od dve godine pokušavamo da dobijemo dozvole. Kao članice AmCham Srbija imali smo više sastanaka, gde smo pokazali da uslovi na tržištu telekomunikacija nisu isti za sve učesnike“, dodaje Zeković.

Nova ekonomija: Šta kaže premijerka na vaše primedbe?

„Odgovore dobijamo preko medija. Na pismo koje smo zvanično poslali Ani Brnabić, nismo nikad dobili odgovor. Ćutanje uprave je uobičajena reakcija, u Subotici smo i podneli tužbu zbog ćutanja administracije“, kaže Milija Zeković.

Komentari

Vaš komentar